Članak

Forto o hotelima koji ne plaćaju vodu: Pokrenuli smo procese

„Pokrenuli smo procese, a ViK je uskoro na dnevnom redu“, kazao je Forto.

SARAJEVO, (Patria) - Nakon što je otkriveno da je preduzeću KJKP Rad nanesena višemilionska šteta zbog malverzacija sa računima velikim privrednim subjektima među kojima je i više sarajevskih hotela, revizija je najavljena i u preduzeću KJKP Vodovod i kanalizacija. 

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kazao je da je kriminal u preduzeću Rad prijavljen Tužilaštvu KS od kojeg će tražiti hitno rješavanje slučaja. Najavio je da će isto biti urađeno i sa ViK-om jer je ranije otkriveno da također neki hoteli „kradu“ vodu, odnosno ne plaćaju za stvarno potrošenu vodu. 

Da je situacija takva i godinu nakon što je prvi put iznesen podatak o krađama vode, potvrdila je direktorica ViK-a Azra Muzur. Uskoro će ViK dobiti novo rukovodstvo.  

„Danas je situacija da smo pregledali sve hotele, autopraonice i restorane, tačno znamo ko nam krade vodu. Skoro svi hoteli kradu vodu i najveći broj autopraonica. Oni plaćaju račune, ali svi imaju zaobilazne vode. Imamo jako puno problema, ne dozvoljava se našim radnicima da urade kontrolu, prijeti se i napadaju se radnici. Pisali smo dopis prema ministarstvu policije, molili smo ih da s nama budu. Tačno znamo gdje možemo imati problema. Oni kod kojih nije uredu, tamo imamo problema. Tačno znamo kad nam se krade vode. Najviše se krade preko vikenda. Imate velikih restorana koji su u sklopu hotela'', kazala je Muzur danas za N1. 

Premijer KS Edin Forto u izjavi za agenciju Patria o slučajevima Rad i ViK nije želio iznositi detalje niti komentirati izjave direktorice Muzur. 

„Pokrenuli smo procese, a ViK je uskoro na dnevnom redu“, kazao je Forto.

Iz Vlade KS nije iznesen podatak kolika je šteta nanesena preduzeću ViK zbog krađe vode, ali na primjeru KJKP Rad može se reći da se radi o milionskim iznosima.  

“U ovoj firmi se dešava ozbiljna i sistemska korupcija. Ovo je potvrda naših najava od ranije, a nakon Rad-a, isto ćemo uraditi i u Vodovodu i kanalizaciji, koji će uskoro dobiti novi menadžment", kazao je Konaković. 

Očekuje se da Tužilaštvo KS ispita na koji način je organizirana pljačka javnih kantonalnih preduzeća u Sarajevu čime je načinjena šteta i preduzećima, ali i Budžetu KS koje je svake godine davalo novac kantonalnim preduzećima.  

#BiH