Objavljeno u kategoriji Region na 24.05.2019 12:24:00

Bramerc: Nije dobar signal ako političari slave osuđene ratne zločince

Foto N1

BEOGRAD, (Patria) - Glavni tužilac rezidulanog mehanizma u Hagu Serž Bramerc rekao je da je izveštaj o saradnji zemalja regiona sa Tribunalom uglavnom negativan i ističe da je razočaran što se svi pojedinci koji su osuđeni u Hagu još uvek smatraju nacionalnim herojima.

Bramerc je u posjeti Beogradu, gdje će se sastati sa tužiocima iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, BiH koji rade na slučajevima ratnih zločina.

U intervju za N1 Bramerc je rekao da je realnost takva da su za mnoge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini „navodno krivi pojedinci koji mirno žive u Srbiji i Hrvatskoj, a trebalo bi ih istražiti i procesuirati.“

„Lično sam razočaran što se svi pojednici koji su osuđeni u Hagu još uvek smatraju nacionalnim herojima, jer su oni upravo suprotno. Niko nije u Hagu ili u nacionalnim sudovima osuđen jer je branio svoju zemlju ili se borio protiv drugih vojnika, već za ozbiljne povrede ženevskih konvencija, što znači da su tolerisali, znali ili su bili aktivno uključeni kada su njihovi vojnici streljali zatvorenike, kada su uništavana cela sela, odgovorni su za masovna silovanja. Nema ničeg herojskog u njihovom stavu, niti u onome za šta su osuđivani“, rekao je Bramerc, prenosi agencija Patria.
 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android