Članak

SAD podigle optužnicu protiv osnivača WikiLeaksa za špijunažu

(Patria) – Američki odjel za pravdu u četvrtak je podigao optužnicu protiv Juliana Assanga po 18 tačaka...

(Patria) – Američki odjel za pravdu u četvrtak je podigao optužnicu protiv Juliana Assanga po 18 tačaka, uključujući nezakonito objavljivanje imena tajnih izvora i zavjeru s bivšom obavještajnom analitičarkom Chelsea Manning kako bi pribavio pristup povjerljivim informacijama.  

Assange je prvobitno bio optužen za zavjeru s Chelsea Manning radi pristupa vladinom kompjuteru 2010. godine što je rezultiralo objavom povjerljivih informacija od strane WikiLeaksa o ratovima u Afganistanu i Iraku.

Ukoliko se optužnica potvrdi, Assange bi mogao dobiti zatvorsku kaznu od nekoliko decenija, piše Reuters.

Iz američkog odjela za pravdu objašnjavaju da Assange nije samo pomagao i ohrabrivao Manning da otuđi povjerljive dokumente, nego je doveo u pitanju živote mnogih Afganistanaca, Iračana, novinara, vjerskih vođa, boraca za ljudska prava i političkih disidenata zbog objave njihovih identiteta.

Chelsea Manning je prvobitno uhapšena u maju 2010. i proglašena krivom pred vojnim sudom 2013. zbog špijunaže u vezi sa WikiLeaksom, portalom koji se predstavlja kao platforma 'cenzuriranog ili restriktiranog zvaničnog materijala koji uključuje rat, špijunažu i korupciju'.

Bivši američki predsjednik Barack Obama umanjio je Manning zatvorsku kaznu sa 35 na 7 godina. Međutim, ona je trenutno ponovo u zatvoru zbog upornog odbijanja da svjedoči pred sudom u slučaju Assange.  

Assange trenutno služi kaznu od 50 sedmica u britanskom zatvoru gdje se bori protiv ekstradicije u SAD, nakon što mu je ambasada Ekvadora u Londonu u aprilu opozvala sedmogodišnji azil.

Za ekstradiciju Assanga zahtjev je također podnijela Švedska koja je ponovo otvorila slučaj u kome se osnivač WikiLeaksa tereti za silovanje ženske osobe prilikom posjete Švedskoj.

Odluka o tome kojoj zemlji će pripasti pravo da ga prva procesuira, sada je u rukama britanskog sekretara unutrašnjih poslova Sajida Javida.

 

 

#Svijet