Članak

Ambasade Velike Britanije i SAD-a: Očekujemo brzu i temeljnu istragu u slučaju 'Tegeltija'

Iz obje ambasade očekuju brzu i temeljnu istragu

SARAJEVO, (Patria) - Upoznati smo sa medijskim natpisima, kao i sa zaključcima današnje posebne sjednice VSTV-a i očekujemo da nadležne institucije brzo i detaljno istraže navode, poručio je danas na Twitteru ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field.

"Nezavisnost, profesionalizam i učinkovitost pravosudnog sistema su ključni. Već dugi niz godina sarađujemo sa pravosudnim institucijama, uključujući i VSTV, na unapređenju cijelog sektora", naveo je Field. 

A u cjelokupan slučaj upućena je i Ambasada SAD, koja je poručila da očekuje brzu i temeljnu istragu. Iz Ambasade navode da je nezavisno pravosuđe temelj demokratije, te da bi se visoki dužnosnici u pravosuđu trebali držati visokih standarda. 

Podsjećamo, magazin Žurnal posljednjih je dana objavio serijal vijesti o umiješanosti prvog čovjeka VSTV-a Milana Tegeltije u trgovinu slučajevima. 

Tim povodom danas je sazvana i sjednica VSTV-a, na kojoj je Tegeltija tražio podršku kolega i tvrdio da nije kriv. Istovremeno, Žurnal je objavio i video na kojem se vidi da Tegeltija sjedi i razgovara s akterima ove afere, privrednikom Nerminom Aleševićem i inspektorom SIPA-e Markom Pandžom

#BiH