Članak

Globalna kontaminacija: Uoči evropskih izbora desnica sije mržnju putem Facebooka

(Patria) – Globalna mreža aktivista 'Avaaz' uspjela je identificirati grupu desno orijentiranih Facebook profila...

(Patria) – Globalna mreža aktivista 'Avaaz' uspjela je identificirati grupu desno orijentiranih Facebook profila koji već mjesecima, uoči evropskih izbora, šire lažne vijesti i govor mržnje milionima ljudi diljem Evrope i svijeta.

Facebook je već zatvorio profile oko 6 miliona pratilaca, ali šteta je učinjena.

Na stotine drugih profila je pod istragom sa ukupno 26 miliona pratilaca, navode iz Avaaza koji je prijavio više od 500 sumnjivih grupa i Facebook stranica aktivnih u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Španiji.

Većina ovih grupa – profila je širila dezinformacije ili se koristila lažnim profilima i stranicama kako bi vještački potakla sadržaje vezane za određene stranke koje podržavaju, što je protivno pravilima Facebooka, piše britanski Guardian.

Globalna mreža aktivista Avaaz procjenjuje da su mreže daleko popularnije nego zvanične stranice desničarskih i antiEU populističkih grupa u tim zemljama. Stranice koje je Facebook zatvorio već su pregledane više od 500 miliona puta.  

U Italiji, naprimjer, taktika desničarskih Facebook profila je da privuku pratioce sadržajima iz oblasti sporta, ljepote i drugim 'lifestyle' temama, da bi nakon prijave novog pratioca, sadržaje promijenili u političke.

Na nekim njemačkim stranicama podržava se poricanje Holokausta, i promovira se desničarska AfD stranka.

Istraga koju je organizirao Avaaz, nije izvedena u saradnji s mrežom Facebook, što je i čini neovisnom, ali su rezultati proslijeđeni Facebooku kako bi mogao poduzeti mjere.

Predstavnici Avaaza smatraju da je Facebook do sada poduzeo značajne korake, ali da su trebali sami i mnogo ranije uočiti ovakve stranice. 'Nas je 30, a samo u njihovom timu za sigurnost je preko 30.000 ljudi', kažu iz Avaaza, prenose agencije.

 

#Svijet