Članak

Slučaj Strache: Evropa mora sankcionisati Dodika kako bi izbjegla vlastite nevolje

Utjecajni francuski pisac i filozof Bernard Henri Levi nedavno je izjavio da je Dodik Putinova marioneta u BiH

Piše Armin Aljović


Čelnik austrijske desničarske stranke i vicekancelar Heinz-Christian Strache koji je morao podnijeti ostavku zbog umiješanosti u korupcijsku aferu sa ruskim biznismenima, jedan je od bliskih prijatelja Milorada Dodika, ključnog čovjeka Republike Srpske, entiteta u BiH, i jednog od najisturenijih igrača na Zapadnom Balkanu ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji se, između ostalog, i preko Dodika obračunava za Zapadom.

Utjecajni francuski pisac i filozof Bernard Henri Levi nedavno je izjavio da je Dodik Putinova marioneta u BiH. „Ja iskreno vjerujem da je Italija jača od Salvinija. Iskreno vjerujem da je Holandija mnogo veća od Geerta Wildersa... a što se tiče Marine Le Pen, ona je tako daleko od francuske veličine“, rekao je Levi govoreći o populistima koji prijete da uruše temeljne evropske vrijednosti - demokratiju, dodajući još: „Dodik je jedan od tih populista, mogu i njega spomenuti, i on je jedna od Putinovih marioneta.“ 

Čelnik austrijske desničarske stranke susreo se s navodnom ruskom milijarderkom na Ibizi u julu prošle godine gdje su razgovarali o mogućoj saradnji na način da ona kupi Kronen Zeitung, utjecajni austrijski tabloid, koji bi snažno podržao njegovu stranku u izbornoj kampanji, dok bi Strache, kao vicekancelar austrijske Vlade osigurao da ruska kompanija dobije poslove sa državom Austrijom. Druga opcija je bila da ruska milijarderka donira novac FPÖ-u, a koji ne bi direktno bio uplaćen stranci, već preko posrednika, tačnije preko nevladine organizacije.  

Nakon što su mediji objavili taj razgovor, Strache i njegovi ministri bili su priseljeni napustiti Vladu, što je poljuljalo Vladu austrijskog kancelara Sebastijana Kurza.

Evopska unija morala bi se nakon ovog skandala mnogo ozbiljnije pozabaviti Dodikom. Premda dolazi iz male Bosne i Hercegovine, njegova veza sa ruskim predsjednikom može itekako uvući u problem mnoge evropske zemlje, ne zbog toga što Dodik samo sarađuje sa Rusijom, koja je velika i ozbiljna država, već zbog toga što Dodik u ostvarivanju ruskih planove u Evropi i njegovih ličnih političkih ambicija ne zazire ni od stvaranja haosa. Bosna i Hercegovina još uvijek nema snage da se obračuna sa njim, zbog Dodikovog snažnog utjecaja na pravosuđe u BiH, pa bi sankcije EU, po uzoru koje su Dodiku već nametnule SAD, pomogle ne samo da se Bosna i Hercegovina oslobodi Dodikovog populističkog tereta, već bi time EU zaštitila i Evropu od daljnje ekspanzije Dodikove politike.

Na sastanku na Ibizi sa bogatom Ruskinjom osim Strachea bio je i Johann Gudenus, istaknuti član stranke i u to vrijeme zamjenik gradonačelnika Beča. Gudenus je oženjen Banjalučankom Tatjanom Tajčić, a vjenčanju je u maju 2017. godine u Banjoj Luci prisustvovao i Milorad Dodik. Prema pisanju medija, sastanku na Ibizi prisustvovala je i Tajčić, što se vidi na snimku. Da li je i u kolikoj mjeri upravo Dodik posredovao sastanku između Strachea i ruskih biznismena koji su na nezakonit način trebali podržati austrijskog desničara? Postoji velika vjerovatnoća da je upravo Dodik bio neka vrsta posrednika tom sastanku. Dodik se, naime, sa ruskim predsjednikom Putinom sastao više puta tokom posljednjih godina, čak više puta, ili barem jednako koliko se s predsjednikom Putinom sastao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Osim austrijskih desničara, Dodik održava kontakte i sa mađarskim premijerom, euroskeptikom Viktorom Orbanom, u čijem se kabinetu našla zastava Republike Srpske odvojena od Bosne i Hercegovine, što je također kontra politike EU prema Bosni i Hercegovini. Nedavno je Dodik ozvaničio saradnju i sa Sjevernom ligom Italije. Osnovao ju je 1991. Umberto Bossi i u to doba stranka je zagovarala odcjepljenje sjevera Italije i optuživala Rim da potkrada bogati sjever. Matteo Salvini je preuzeo stranku 2013., pa se sprijateljio sa strankama krajnje desnice, francuskim Nacionalnim frontom i nizozemskom protuislamskom Strankom slobode. Obećao je Italiju izvući iz eurozone kada dođe na vlast, a Europsku uniju nazivao je birokratskom diktaturom.

Zbog čega su Dodiku važni evropski populisti? Oni zagovaraju raspad EU, i podržavaju secesionizam, pa i onaj Dodikov u Bosni i Hercegovini, koji bi mogao pokrenuti nova krvoprolića u zemlji ali i šire. „Ako se Bosna i Hercegovina odvojila iz tadašnje Jugoslavije, onda se nastojanja RS mogu lakše razumjeti“, podržao je Strache Dodika u njihovim ranijim susretima. Ako je Strache bio na korak da dobije ruski novac na netransparentan način, posve je opravdano sumnjati da bi istim putem mogli krenuti i drugi evropski populisti, uz posredovanje Dodika između njih u Putina. I Putinu i Dodiku odgovara destabilizirana Evropska unija. Prvi bi na taj način lakše ostvario svoje prisustvu u EU, dok bi Dodik imao manji pritisak iz Evrope zbog njegovih populističkih stavova u BiH, koji nisu niša drugo do potiskivanje sumnje u njegovu umiješanost u brojne afere na štetu vlastite zemlje i njenih građana.

Bosanskohercegovački književnik Abdulah Sidran upozorio je u utorak na ručku sa francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom u Parizu da su korijeni ovoga što se danas pokazuje kao drastično desno skretanje cijele Evrope bačeni '92. godine kada je Evropa na primjeru Bosne i Hercegovine odstupila od svojih elementarnih pravila i principa. Nejednakost koja se tada pokazala u standardima dvostrukim, višestrukim prema prostoru i narodima Bosne i Hercegovine, rekao je Sidran, danas dolazi na naplatu." Evropa, zbog toga, ne smije ponoviti istu grešku i mora sankcinisati populiste poput Dodika, ako već to nije uradila sa Slobodanom Miloševićem devedesetih. 

#BiH