Članak

Prije 27 godina zastava RBiH s ljiljanima podignuta ispred zgrade UN-a u New Yorku

U radu Ujedinjenih naroda BiH sudjeluje preko stalnih predstavništava u New Yorku, Ženevi, Beču, kao i pri UNESCO-u u Parizu.

SARAJEVO, (Patria) - Zastava Republike Bosne i Hercegovine sa šest ljiljana koja je usvojena 4. maja 1992. godine prvi put je zvanično predstavljena 22. maja 1992. godine kada je podignuta na jarbolu ispred zgrade UN-a u New Yorku. 

Tog dana Bosna i Hercegovina postala je članica Ujedinjenih naroda (Rezolucija 757), čime je, kao sukcesor (nasljednik) Socijalističke federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), postala ugovorna strana svih konvencija i sporazuma koje je do tada ratificirala SFRJ. 

U radu Ujedinjenih naroda BiH sudjeluje preko stalnih predstavništava u New Yorku, Ženevi, Beču, kao i pri UNESCO-u u Parizu.

Bosna i Hercegovina se Ujedinjenim narodima obavezala da će pratiti i aktivno sudjelovati u rješavanju međunarodnih kriza kroz tijela UN-a u kojima je BiH članica. Pojednostavljeno, od objekta međunarodne politike BiH postupno postaje aktivan sudionik u rješavanju međunarodnih problema, piše NAP.

Zastava s ljiljanima bila je u upotrebi do februara 1998. godine kada je zamijenjena sa aktuelnom zastavom BiH plavom sa žutim trokutom i bijelim zvijezdama.

#BiH