Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 21.05.2019 15:51:00

Operativna akcija "Predator" na više lokacija u FBiH

Foto: Pixabay.com

(Patria) - Policijski službenici Federalne uprave policije u periodu od 19.05 do danas, pod nadzorom nadležnih kantonalnih tužilaštava provode mjere i radnje iz svoje nadležnosti, na realizaciji operativne akcije kodnog naziva „Predator“, na području Federacije Bosne i Hercegovine“, a vezano za dokumentovanje lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom „Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije“ iz člana 211. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz FUP-a. 

"U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Općinskih sudova do sada su izvršeni pretresi stambenih objekata na šest lokacija na području općina Široki Brijeg, Mostar, Tuzla, Srebrenik i Živinice, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto više računara, servera, elektronskih i optičkih medija za pohranu podataka u digitalnom obliku, mobilnih telefonskih aparata sa pripadajućim SIM karticama, te drugih predmeta koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičim djelom.

Navedeni predmeti će biti u narednom periodu predmet vještačenja u cilju dokazivanja i dokumentovanja lica koja se sumnjiče za izvršenje gore navedenog krivičnog djela", saopćeno je iz FUP-a. 

Asistenciju prilikom ovih aktivnosti pružaju policijski službenici kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android