Članak

Libija: Više od 2 miliona stanovnika ostalo bez vode

(Patria) – Milioni stanovnika glavnog grada Libije i okolnih mjesta ostalo je bez vode nakon što je nepoznata naoružana grupa uništila kontrolnu prostoriju vodovoda.

(Patria) – Milioni stanovnika glavnog grada Libije i okolnih mjesta ostalo je bez vode nakon što je nepoznata naoružana grupa uništila kontrolnu prostoriju vodovoda.

Grupa naoružanih muškaraca upala je u kontrolnu prostoriju u Jafari i primorala osoblje da zatvore vodovodne cijevi povezane sa podzemnim bunarima.

Tako je više od 2 miliona stanovnika Tripolija i okolnih obalnih gradova ostalo bez vode na već visokim temperaturama koje će samo nastaviti rasti.

Naoružana grupa tvrdi da podržava generala Khalifu Haftara, lidera Libijske nacionalne armije (LNA) koji drži istok i jug Libije i već mjesecima nastoji oduzeti glavni grad Tripoli od vlade narodnog jedinstva (GNA) koju podržava UN.

Veza grupe sa Haftarom je osporena; postoje tvrdnje da naoružana grupa djeluje neovisno a da GNA koristi priliku da njihovo nedjelo poveže sa Haftarom i tako ga diskreditira.

GNA je izjavila da je namjera naoružane grupe koja sarađuje sa Haftarom bila da 'poljulja moral stanovnika Tripolija'.

Haftara između ostalih podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Egipt, piše Guardian.

Nije poznato koliko je vremena potrebno da se obnove zalihe vode i koliko dugo će više od dva miliona stanovnika biti bez pitke vode, ali ova situacija samo podsjeća na to u kojoj mjeri produženi sukob u Libiji nanosi štete civilnom stanovništvu i infrastrukturi zemlje.

Podijeljenost zemlje i oružani sukobi u Libiji traju od 2011. kada je svrgnut i ubijen Moammar Gaddafi.

#Svijet