Članak

Efekt domina: Google suspendirao saradnju sa kineskom kompanijom Huawei

(Patria) – Kineski gigant Huawei pretrpio je još jedan udarac; naime, Google im je suspendirao pristup ažuriranju operativnog sistem Android, a proizvođači čipova su zaustavili isporuke.

(Patria) – Kineski gigant Huawei pretrpio je još jedan udarac, naime, Google im je suspendirao pristup ažuriranju operativnog sistema Android, a američki proizvođači kartica su zaustavili isporuke.

Na ovaj potez Google se odlučio nakon što su SAD primijenile sankcije protiv kompanije Huawei zbog navoda o saučesništvu u pokušajima tajnog slušanja, prenose agencije.

Google Play će i dalje biti dostupan na Huawei aparatima, ali naredna verzija Huawei smart telefona neće imati pristup ovim aplikacijama, kao i uslugama poput Karti i Gmail.  

Proizvođači kartica poput Intela, Qualcomma, Xilinxa i Broadcoma će do daljnjeg zaustaviti isporuku kartica Huaweiju koji je još ranije najavio da će razviti vlastiti alternativni operativni sistem u slučaju da izgubi pristup američkom softveru.

Odluka Googla dolazi nakon što je prošle sedmice Huawei saznao da će najvjerovatnije izgubiti posao nabavke opreme za 5G mobilnu mrežu u Velikoj Britaniji, čija je vlada već par mjeseci pod ogromnim pritiskom u zemlji kao i od strane SAD i Australije da ne dopusti ulaz čak ni 'sekundarne opreme' ove kompanije.

Premijerka May je u aprilu provizorno odobrila korištenje Huawei tehnologije, ali je 5 ministara njene vlade izrazilo zabrinutost zbog opće percepcije te kompanije.

Australija je već zabranila Huawei, a Robert Strayer iz američkog Državnog odjela upozorio je prošlog mjeseca da prijedlog Velike Britanije da usvoji Huawei tehnologiju predstavlja rizik po obavještajnu saradnju te dvije zemlje. On je naveo i to da Huawei 'nije dobavljač od povjerenja' te da bi korištenje njihove tehnologije za mrežu 5G predstavljalo rizik.  

Huawei se opire sve široj percepciji da je saučesnik kineske vlade u prisluškivanju, insistirajući da je privatna kompanija koja je neovisna o kineskoj vladi, koja je u većinskom vlasništvu svojih uposlenika, te da je cijelih 15 godina bez poteškoća vršila nabavke telekom tehnologija za Veliku Britaniju, piše Guardian.

 

#Svijet