Članak

Austrijski predsjednik Van der Bellen: Ostavke prvi koraci, vanredni izbori što prije

Inače, tokom dana i kancelar Kurz najavio je vanredne izbore i to što prije. 

AUSTRIJA, (Patria) - Predsjednik Austrije Aleksander Van der Bellen večeras je u obraćanju javnosti nakon korupcijskog skandala u koji je umiješan vicekancelar Austrije i lider desničarske Slobodarske partije (FPO) Heinz-Christian Strache koji je danas podnio ostavku, kazao da je "djelovanjem pojedinih članova austrijske vlade izgubljeno povjerenje u institucije i ukaljan ugled Austrije." Tokom dana ostavku je podnio i prvi saradnik Strachea Johan Gudenus.

Predsjednik Austrije smatra da su prijevremeni izbori neizbježni jer slike koje se od sinoć mogu vidjeti pokazale loše ponašanje koje ne odgovara ni zemlji, a ni građanima.

"To su sramne slike, a niko u Austriji ne treba da se stidi. Takvi nismo, takva nije Austrija. Ono što pokazuju te slike je drsko nepoštovanje građana. Funkcioneri Republike su zloupotrijebili povjerenje građana, a to ne tolerišem", naglasio je predsjednik.

Van der Belen je naglasio da građani moraju imati mogućnost da se oslone na vlast, državne funkcionere i institucije.

"Moramo svi da imamo povjerenje u institucije, jer su one osnov demokratije. Ako se to povjerenje poljulja onda je djelovanje vlade dovedeno u pitanje, a to je sada slučaj. Situacija je trenutno nesaglediva, ali u njoj vidim kao svoju odgovornost da se pobrinem da naša zemlja bude stabilno vođena kroz naredne sedmice. U tom duhu sam sa kancelarom Sebastijanom Kurzom dogovorio prijevremene izbore. Sutra ću dogovoriti dalje korake s njim", najavio je.

Prema njegovim riječima, sada treba uraditi sve što je neophodno da se vrati povjerenje građana.

Današnje ostavke su samo prvi koraci, rekao je i dodao da je potrebna jasna i puna istraga od strane izvršnih i pravosudnih vlasti. Ukazao je i na centralnu ulogu koju imaju nezavisni mediji u liberalnoj demokratiji, te dodao da su oni u ovom slučaju preuzeli potpuno svoju odgovornost.

"Naši građani imaju pravo na vladu u koju mogu imati poverenje, koja uživa ugled u Evropi i čitavom svijetu. Kome god glasači daju povjerenje mora obavljati svoju dužnost u tom duhu", poručio je austrijski predsjednik.

Inače, tokom dana i kancelar Kurz najavio je vanredne izbore i to što prije. 

#Svijet