Članak

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas će doputovati u Zagreb

Merkel će s Plenkovićem razgovarati u subotu popodne u Banskim dvorima o odnosima između dviju zemalja i europskim pitanjima. 

(Patria) - Njemačka kancelarka Angela Merkel danas će duputovati u Zagreb kako bi se sastala s premijerom Andrejem Plenkovićem i sudjelovala na velikom predizbornom skupu HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) uoči europskih izbora.

Na predizborni skup EPP-a i HDZ-a, koji će se održati u subotu navečer u Ciboni, dolazi i Manfred Weber, vodeći kandidat pučana za predsjednika Europske komisije, javili su mediji u Hrvatskoj.

Merkel će s Plenkovićem razgovarati u subotu popodne u Banskim dvorima o odnosima između dviju zemalja i europskim pitanjima. 

Hrvatska će predsjedavati Europskom unijom u prvom polugodištu 2020. i potom predsjedavanje predati Njemačkoj koja je na redu u drugih šest mjeseci iduće godine. Kancelarka snažno podupire europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, a u procesu rješavanja problema vezanih uz euroatlantske integracije zemalja regije jugoistočne Europe, Hrvatska je važan sugovornik. 

Teme sastanka u Zagrebu će biti i ulazak Hrvatske u šengenski prostor, planovi za ulazak u eurozonu, stanje na jugoistoku Europe kao i migracije. 

Ovo je prvi bilateralni posjet njemačke kancelarke Hrvatskoj od 2011. i prvi predizborni skup izvan Njemačke kojem će prisustvovati.
 

#Region