Članak

SAD: Predsjedničkom izvršnom naredbom zabranjen (i) Huawei

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump izdao je u srijedu izvršnu naredbu kojom se proglašava vanredno stanje...

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump izdao je u srijedu izvršnu naredbu kojom se proglašava vanredno stanje i zabranjuje američkim kompanijama da koriste telekomunikacijsku opremu koju proizvode firme koje predstavljaju sigurnosni rizik.

I dok niti jedna zemlja ili kompanija nije pomenuta u naredbi, pretpostavlja se da se, između ostalih, radi o Kini obzirom na rastuće tenzije između dvije zemlje, kao i američki pritisak na Huawei koji traje već izvjesno vrijeme.

SAD su se otvoreno usprotivile uvođenju kineske kompanije Huawei kao primarnog nabavljača telekom opreme za 5G u Velikoj Britaniji. Huawei se već dugo bori sa percepcijom da služi u svrhe špijunaže kineske vojske i sigurnosnih snaga, piše portal EuroNews.

Kompanija je u više navrata demantirala navode, a vlasnik ovog tehnološkog giganta naveo je da bi 'prije zatvorio firmu' nego što bi se odazvao na takve zahtjeve vlade.

U izjavi uprave kompanije Huawei koju je prenio Global Times kaže se da 'ako SAD zabrane Huawei, to ih neće učiniti sigurnijim, niti snažnijim, nego će samo prisiliti SAD da koriste slabiju a skuplju alternativnu opremu, i tako zaostaju za drugim zemljama... što će naposlijetku nanijeti štetu američkim kompanijama i korisnicima.'  

U izjavi se također kaže da je kompanija spremna razgovarati sa SAD kako bi 'garantirala sigurnost proizvoda'.

Zahvaljujući predsjedničkoj naredbi koja je na snazi, Trump će zaustaviti poslovanje SAD sa stranim tech kompanijama što se posljedično odnosi i na interese kineskog Huawei-a na velikom američkom tržištu.

Američka vlada je već zabranila Huawei telefone u vojnim bazama, kao i dio telekom opreme.

 

#Svijet