Članak

Obilježena 27. godišnjica Pofalićke bitke

"Pofalićka bitka", kodnog naziva "Grom", odigrala se 16. maja 1992. u glavnom gradu BiH koji se tada nalazio pod opsadom. 

SARAJEVO, (Patria) - Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje danas je obilježena 27. godišnjica od "Pofalićke bitke" koja je 16. maja osujetila pokušaj srpskih vojnih i policijskiih snaga da presiječe grad na dva dijela.  

Cvijeće su položili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predstavnici Vlade KS, Općine Novo Sarajevo, te predstavnici boračkih udruženja, članovi porodica i prijatelji.

"Pofalićka bitka", kodnog naziva "Grom", odigrala se 16. maja 1992. u glavnom gradu BiH koji se tada nalazio pod opsadom. 

U ranu zoru 16. maja 1992. godine, sat ranije nego što je agresor očekivao, branitelji Sarajeva spriječili su presijecanje Sarajeva. Branioci Sarajeva uspjeli su se probiti do famoznog Plavog granapa i negdje oko 11 sati su zastali, jer im je pružen jak otpor. Nakon nekoliko sati neizvjesnosti, pofalićki i velešićki borci konsolidirali su se i uništili jako mitraljesko gnijezdo na Cvijetića pekari. U završnoj fazi Pofalićke bitke značajnu ulogu odigralo je 11 boraca koji su došli u ispomoć, a kojima je komandovao Samir Pezo. Negdje u prvim večernjim satima uspjela je deblokada čete Alije Prazine.

Srpski vojnici izvukli su se preko Orlića i Žuči prema Vogošći i Rajlovcu, a dio ih je skinuo uniforme i preko Dolac Malte uspio pobjeći na Vraca. U toku noći većina učesnika Pofalićke bitke povukla se kućama, tako da je oslobođene položaje čuvao mali broj pofalićkih boraca. 

U toj bici poginuli su branioci Sarajeva Edin Krako, Miralem Miradžija i Muris Đelkić.

#BiH