Članak

Iran suspendirao obaveze iz nuklearnog sporazuma, ultimatum evropskim zemljama

(Patria) – Iran je zvanično suspendirao neke od obaveza koje proističu iz sporazuma iz 2015. godine o reguliranju nuklearne proliferacije.

(Patria) – Iran je zvanično suspendirao neke od obaveza koje proističu iz sporazuma iz 2015. godine o reguliranju nuklearne proliferacije.

Iran je ovu odluku najavio još prošle sedmice drugim zemljama potpisnicama ovog sporazuma - Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji, Velikoj Britaniji i Kini. SAD su unilateralno istupile iz sporazuma prije godinu dana odlukom predsjednika Trumpa, te ponovo nametnule sankcije Iranu.

Sporazum je dopuštao Iranu da proizvodi nisko obogaćeni uranijum sa ograničenjem do 300 kg, kao i tešku vodu sa zalihama do 130 tona. Bilo koje količine iznad navedenih ograničenja Iran je bio dužan prodati izvan zemlje.

Obzirom da je suspendirao upravo te obaveze, pred Iranom više nema ograničenja u pogledu bogaćenja uranijuma, teške vode i stvaranja zaliha (umjesto prodaje viška).

Podsjećamo, Iran je postavio ultimatum evropskim zemljama da u roku od 60 dana iznađu alternativni mehanizam poslovanja s Iranom koje onemogućuju američke sankcije, u protivnom će pristupiti intenzivnijem bogaćenju uranijuma. Istovremeno, SAD su upozorile evropske zemlje da će i protiv njih primijeniti sankcije ukoliko budu poslovale s Iranom.

Francuska, Njemačka i Velika Britanija su izjavile da su i dalje posvećene sporazumu, ali da neće pristajati na bilo kakav ultimatum od strane Irana, prenosi Reuters.

 

#Svijet