Objavljeno u kategoriji Svijet na 14.05.2019 13:53:00

Vlasnik kompanije Huawei insistira da 'nema prisluškivanja'

Huawei je 1987. osnovao Ren Zhengfei, bivši oficir kineske Narodne oslobodilačke armije (screenshot)

(Patria) – Osnivač kineske kompanije Huawei izjavio je da bi je 'zatvorio' ukoliko bi kineska vlada zatražila da prisluškuje mobilne telefone.

Huawei se u Velikoj Britaniji našao usred političke kontroverze u pogledu nabavke 5G mobilne tehnologije jer su pored pet ministara u vladi, i SAD izrazile zabrinutost zbog mogućnosti da Kina zloupotrijebi opremu u svrhu praćenja.

Potpredsjednik kompanije za zapadnu Evropu, Tim Watkins izjavio je da kineska vlada nikada nije tražila od Huawei-a da vrši nadzor i praćenje unatoč nedavno uvedenoj obavještajnoj legislativi.

Britansko Vijeće nacionalne sigurnosti je prošlog mjeseca donijelo odluku da se dozvoli kompaniji Huawei da nabavi 'sporednu' opremu.

Brojni protivnici ovakve odluke ukazali su na kineski obavještajni zakon iz 2017. godine koji od kompanija zahtijeva da sarađuju s vladom ako se to traži, zbog čega bi i Huawei mogao biti primoran da uradi isto.

Bivši sekretar odbrane, Michael Fallon izjavio je da bi Velika Britanija trebala uzeti u obzir američka upozorenja i u cjelosti zabraniti Huawei. 'Bilo bi vrlo opasno pustiti Huawei u infrastrukturu naših novih mreža', podvukao je Fallon, prenosi Guardian.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android