Članak

UN istražitelji: Prekinuti sve veze s vojskom Myanmara, procesuirati zapovjednike

(Patria) – Istražitelji Ujedinjenih Nacija izjavili su da svijet mora prekinuti finansijsku i svaku drugu vrstu podrške za vojsku Myanmara.

(Patria) – Istražitelji Ujedinjenih Nacija izjavili su da svijet mora prekinuti finansijsku i svaku drugu vrstu podrške za vojsku Myanmara.

UN-ov istražiteljski tim je također zvanično zatražio da se procesuiraju generali zbog odgovornosti za zločine počinjene nad Rohingya muslimanskom manjinom u toj zemlji.

Vojska Myanmara optužuje se za masovna ubijanja, silovanja i paljenje kuća zbog čega je oko 730.000 pripadnika Rohingya izbjeglo iz zapadne Rakhine u susjedni Bangladeš.

Zvanični Myanmar je odbacio većinu optužbi kao i izvještaj UN-a u kojem se između ostalog navodi da su oficiri vojske Myanmara vodili kampanju protiv Rohingya sa 'genocidnom namjerom' te im se zbog toga treba suditi.

I dok je ekspertnom timu bio zabranjen dolazak u zemlju, oni su posjetili region uključujući izbjegličke kampove u Bangladešu.

Iako se u izvještaju UN-a ne precizira koje to zemlje trebaju prekinuti finansijske veze s Myanmarom, Reuters piše kako je poznato da vojska te zemlje, pored ostalih, nabavlja oružje od Kine i Rusije. Mnoge zapadne zemlje su zaustavile treninge u Myanmaru zbog kršenja ljudskih prava i nametnule embargo na oružje.

Vijeće za ljudska prava je u martu 2017. godine formiralo istražiteljski tim s mandatom da istraži zločine protiv Rohingya kao i zločine počinjene u drugim sukobima sa etničkim grupama u Myanmaru.

Vojni glasnogovornik general Tun Tun Nyi komentirao je putem telefona za Reuters da se radi o lažnim optužbama: 'Naša zemlja je nezavisna zemlja, i ne prihvatamo miješanje u naša pitanja', podvukao je Nyi i naveo da vojska sarađuje s timom koji je formirala vlada sa sličnim mandatom.

UN tvrdi da još uvijek pristižu izvještaji o kršenju ljudskih prava u pokrajinama Rakhine i Chin gdje su sukobi između vojske i pobunjenika etničkih budista doveli do raseljavanja više od 30.000 ljudi.

 

#Svijet