Članak

Susret Pompeo - Putin u Moskvi: Pokušaj stabilizacije bilateralnih odnosa

(Patria) – Američki državni sekretar Mike Pompeo susrest će se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi kako bi razgovarali o krizi odnosa s Iranom, prenose agencije.

(Patria) – Američki državni sekretar Mike Pompeo susrest će se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi kako bi razgovarali o krizi odnosa s Iranom, prenose agencije.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov nazvao je sastanak pokušajem stabilizacije bilateralnih odnosa koji su načeti istragom specijalnog vijeća i rastućim tenzijama u Venecueli i Iranu gdje su interesi dvije svjetske sile u sukobu.

Lavrov je prethodno okrivio SAD za provociranje trenutne krize u Iranu izlaskom iz nuklearnog sporazuma koji je postigao prethodni predsjednik Barack Obama.

Podsjećamo, Iran je prošle sedmice započeo djelomično povlačenje iz tog sporazuma.

Lavrov je izjavio da će s Pompeom pokušati razjasniti kako SAD planira izaći iz krize 'koju su kreirali unilateralnim odlukama', te je naglasio da očekuje 'iskren razgovor' s američkim državnim sekretarom.

Pompeo se prošle sedmice u Briselu susreo s evropskim čelnicima na istu temu.

Ruski mediji su izvijestili da će Pompeo zatražiti sastanak između američkog predsjednika Trumpa i Putina na samitu G20 planiranom za juni, iako rusko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da nije zaprimilo takav zahtjev, piše Guardian.

Dvije strane će razgovarati o Ukrajini gdje je, podsjećamo, Rusija Ukrajincima koji žive u blizini područja koja kontroliraju separatisti, ponudila ruske pasoše.

Očekuje se da će se Pompeo i Lavrov prvo susresti u Sochiju, a da će se predsjednik Putin nešto kasnije također pridružiti razgovorima.

Pompeo je nedavno optužio Rusiju za direktno miješanje u krizu u Venecueli tako što je navodno uvjerila Madura da ostane u zemlji, prenose agencije.

#Svijet