Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 13.05.2019 23:32:00

Narodno pozorište: Levy izveo predstavu Looking for Europe

Foto Patria

(Patria)- Francuski pisac i filozof Bernard-Henri Lévy izveo je večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, svoju predstavu “Looking for Europe”.

Predstava Looking for Europe, samo nekoliko sedmica prije evropskih parlamentarnih izbora, govori o savremenoj Evropi i opasnosti sa kojom se suočava zbog porasta nacionalizma i populizma. Predstava je poziv svim zagovornicima demokratije kako bi se raspršili demoni totalitarizma, rata i siromaštva, a evropske vrijednosti humanizma i uključivanja stavljene u prvi plan, sa BiH kao vodećim primjerom suživota i liberalizma. 

"Građani Sarajeva su svijetu dali primjer otpora i veličanstva. To je neprocjenjivo. To je smisao ove predstave i njezina supstanca. I upravo zbog toga, predstava koju nosim od grada do grada sadrži ime Sarajevo upisano u njenom srcu, pjevao sam ga, skandirao i jecao na svim pozornicama Evrope - svi smo mi beskrajno dužni stanovnicima i duhu Sarajeva. Iz tog razloga i moje dugogodišnje veze s Bosnom, duboko sam počašćen što se vraćam 13. maja i nastupam za vas", rekao je Bernard-Henri Lévy o sarajevskoj izvedbi. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android