Članak

Učenici sa Hrida s velikim interesovanjem slušali o životu slijepih ljudi

Kroz kulturne i sportske sadržaje, danas je radionica održana u Osnovnoj školi „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“.

SARAJEVO, (Patria) - Počela je realizacija projekta „Inkluzija kroz sport“ kroz koji se učenici III-ih razreda svih šest starogradskih osnovnih škola upoznaju sa načinom života i problemima sa kojima se suočavaju slijepa lica.

Već sedam godina Općina Stari Grad sa Sportskim društvom slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo organizuje predavanja učenicima osnovnih škola, a koja za cilj imaju da upoznaju djecu sa problemom bijelog štapa. Učenicima se predstavljaju pomagala kojima se služe slijepe osobe, ali i sportske discipline kojima se bave.

Kroz kulturne i sportske sadržaje, danas je radionica održana u Osnovnoj školi „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“.

Učenicima je prvo govorila prof. Sena Okić, koja predaje historiju u Centru za slijepe u Nedžarićima. Ona je predstavila historijat Brajevog pisma (Luj Braj) koje koriste slijepe osobe, što im umnogome olakšava život i daje mogućnost za obrazovanje.

„Današnja tehnologija nam mnogo pomaže, zahvaljujući glasovnom čitaču, mogu bez problema pisati i pratiti poruke na svom laptopu“, kazala je Okić.

Potom je Zoran Ðukić, selektor Kuglaške reprezentacije slijepih BiH, djeci pričao o životu slijepih ljudi, te o sportovima kojim se mogu baviti: „Ne možemo se baviti baš svim sportovima, ali ima dosta njih u kojima smo jako uspješni, kao recimo fudbal, kuglanje, trčanje, pikado, šah...“, kazao je Zoran, te djeci pokazao fudbalsku loptu za slijepe i ispričao im koje su tehnike igranja.

Predavanje je završeno izlaganjem Kenana Kudusa, predsjednika Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo. On je djeci ponovio koliko je bitno da uvijek budu spremni da pomognu slabovidnoj osobi. Odigrao je i partiju šaha sa devetogodišnjim Afanom Kršom.

Učenici su sa zanimanjem slušali ova predavanja, postavljali pitanja, te bili jako radoznali. Djevojčice su bile najviše zainteresovane za Brajovo pismo i način pisanja. Amra Skorupan i Iman Drugamić kazale su nam da im je bilo zanimljivo na času i da su čule dosta toga što nisu znale. Dječaci su više bili zainteresovani za sport, posebno za fudbal, tako da se Imran Kabahija okušao u fudbalu za slijepe.

„Ovo mi je bio najbolji čas danas. Nadam se da ćete opet doći“, riječi su Imrana. 

Današnjim predavanjima prisustvovala je i Leja Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrzovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj sa saradnicima, te direktor Škole Kerim Fejzagić. Lejla je poručila je da je ovo veoma značajan projekat i da je najvažnije upravo podizanje svijesti kod najmlađih o problemima s kojim se susreću slijepi ljudi.

„Ovo su zaista sjajne stvari. Dat ćemo preporuke da ovaj projekat zaživi i u ostalim gradskim školama, a i šire“, riječi su Dizdarević. 

#Lifemagazin