Članak

Šri Lanka: Vlada blokirala društvene mreže zbog širenja antimuslimanskog sentimenta

(Patria) – Šri Lanka je privremeno blokirala društvene medije i aplikacije za slanje poruka poput WhatsApp nakon do sada najžešćih napada na džamije i biznise čiji su vlasnici muslimani.

(Patria) – Šri Lanka je privremeno blokirala društvene medije i aplikacije za slanje poruka poput WhatsApp nakon do sada najžešćih napada na džamije, domove i biznise čiji su vlasnici muslimani.

Od napada na crkve i hotele na Uskršnju nedjelju od strane islamističkih militanata u kojim je živote izgubilo više od 250 osoba, raste strah među muslimanskim stanovništvom u toj zemlji od eskalacije sektaškog nasilja.

Reuters citira generalnog direktora vladinog odjela za informiranje koji je izjavio da su 'društveni mediji ponovo blokirani kao privremena mjera s ciljem održavanjem mira u zemlji'.

Također su blokirane aplikacije Viber, Snapchat, IMO, Instagram i Youtube.

U posljednje vrijeme raste broj napada na džamije, kuće i prodavnice čiji su vlasnici muslimani, a jedna osoba je pretučena u gradu Chilaw, u sporu koji je započet na Facebooku, piše Reuters.

Uveden je i policijski sat u toku noći radi lakše kontroliranja situacije na ulicama.

Nezvanični izvori navode da su napadi eskalirali usljed sporosti policije da intervenira pa čak i potpunim odsustvom djelovanja u pojedinim slučajevima.

Također postoji strah da vlada Šri Lanke, koja nije poduzela sigurnosne mjere u pogledu napada islamističkih militanata na crkve iako je imala prethodne dojave, nije locirala ni privela sve militante odgovorne za napade.

 

#Svijet