Objavljeno u kategoriji Svijet na 13.05.2019 10:00:00

Napadnuti naftni tankeri tvrdi Saudijska Arabija, otvorena istraga

Fujairah je zbog svog geografskog položaja od velikog strateškog značaja za promet nafte i gasa

(Patria) – Vlasti Saudijske Arabije u ponedjeljak su saopćile da su dva tankera koji prevoze naftu bila među brodovima koji su se našli na meti 'sabotaže' u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zvanični Emirati naveli su u nedjelju da su sabotirana četiri broda u blizini luke Fujairah. Nije navedeno ko stoji iza operacije koja se dešava u vrijeme povišenih tenzija između SAD i Irana.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je slučaj 'zabrinjavajućim i zastrašujućim' te su zatražili istragu.

Luka Fujairah udaljena je oko 140 km od tjesnaca Homuz koji, kao vitalna ruta za protok nafte i gasa, propušta oko trećinu svih morskih pošiljki nafte, a nalazi se između zemalja Zaljeva i Irana. Strateški je lociran tako da služi pošiljkama u Zaljevu, Indijskom potkontinentu i Africi.

Sabotaža koja je predmetom međunarodne istrage dešava se nakon što je američka mornarica u čevrtak upozorila da bi Iran mogao napasti komercijalni morski promet.

U izjavi saudijskog ministra energetike Khalida al-Fatiha stoji da je jedan od dva saudijska broda napadnut na putu da zaprimi tovarnu pošiljku u luci Ras Tanura koja je namijenjena Aramco kupcima u SAD. 

Navedeno je i to da nije bilo ljudskih žrtava niti prosipanja nafte u more, ali je nanesena značajna strukturalna šteta oba plovila.

Saudijska Arabija i saveznički Ujedinjeni Arapski Emirati snažno su podržali američke sankcije protiv članice OPEC-a Irana. Dogovoreno je i to da eventualni deficit nafte kao posljedicu sankcija kompenziraju Riyadh i Abu Dhabi.

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Mousavi izjavio je za medije da incident ima 'negativan uticaj na sigurnost morskog prometa'.

Administracija američkog morskog prometa izdala je saopćenje u nedjelju u kojem se kaže da incidenti u blizini Fujairah nisu potvrđeni, ali su savjetovali oprez prilikom prolaska kroz područje. Rečeno je i to da 'sredstva napada ili sabotaže nisu poznata', prenose agencije.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android