Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 11.11.2014 14:44:54

Raste stopa nasilja u KS: Povratnici u kriminal najčešći akteri!

Različiti aršini Tužilaštva KS prema istima slučajevima

Povećana stopa kriminala na ulicama Sarajeva postavlja pitanje efikasnosti pravosudnog sistema u Kantonu Sarajevo, ali i u BiH. Najčešći učesnici incidenata, obračuna, tuča, ubistava su odranije poznati policiji i povratnici u kriminal, piše bh. novinska agencija Patria.

Sarajevski advokat Omar Mehmedbašić za bh. novinsku agenciju Patria navodi da sve zavisi od toga koliko se uradi u istrazi.

- Toliko i odbrana radi. S obzirom kakve uslove Tužilaštvo ima, radi i perfektno. Iako ima veliki broj oslobođenih, postoji i veliki broj osuđenih – kaže Mehmedbašić.

Pitanje koje se nameće jeste i uloga policije koja u nekim slučajevima može biti i presudna. Ne treba zaboraviti ni na rad tužilaca od kojih često zavisi da li će se neki slučaj održati ili pasti.

Mehmedbašić smatra da stopa kriminala u Sarajevu još uvijek nije alarmantna te stanje u glavnom gradu BiH smatra dobrim.

No, statistika pokazuje ipak drugačiju stvarnost. Kako je ranije kazao za medije Mirsad Šehović, zamjenik glavne tužiteljice KS potrebna je oštrija kaznena politika naročito kada su u pitanju povratnici.

- Nismo za skidanje glava, ali ako se stalno pojavljuju isti, onda je očito da je kazna bila blaga - kazao je Šehović.

Povjerenje građana u vladavinu zakona i rad Tužilaštva ozbiljno je narušen, a postoje brojni primjeri koji to pokazuju.

Jedan od primjera je slučaj Have Dovadžija koja je smrtno stradala u saobraćajnoj nesreći u Nedžarićima 1. aprila, a protiv vozača Semira Masle je optužnica podignuta tek sedmi mjesec nakon nesreće, a on je sve vrijeme bio na slobodi.

U drugom slučaju koji se dogodio prije nekoliko dana, vozač automobila BMW Nermin Maslo je priveden i još uvijek se nalazi u pritvoru. Tada je smrtno stradala Josipa Knežević.

 

 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android