Članak

Protesti u Albaniji prerasli u nasilje, na desetine povrijeđenih

(Patria) – Albanski demonstranti bacili su nekoliko molotovljevih koktela ispred ureda premijera Edija Rame.

(Patria) – Albanski demonstranti bacili su nekoliko molotovljevih koktela ispred ureda premijera Edija Rame.

Demonstranti koji su na ulicama Tirane više od tri mjeseca traže od premijera da se povuče zbog navodne korupcije.

Na ulaz u zgradu vlade i parlamenta bačene su petarde, molotovljevi kokteli i farba. U pokušaju policije da potisne demonstrante suzavcem i vodenim topovima, povrijeđeno je nekoliko policijaca i demonstranata.

 Lider Demokratske stranke Lulzim Basha izjavio je da je opozicija 'spremna i za veću i odlučniju bitku sve dok vlada drži Albaniju izvan Evrope'.

'Ovdje smo sa zadatkom da oslobodimo Albaniju od kriminala i korupcije, da bude poput ostatka Evrope', obratio se Basha hiljadama građana koji učestvuju u protestima.

Evropska komisija je prošle godine predložila da Albanija započne pregovore o pridruživanju, ali je Evropsko vijeće odgodilo odluku do juna ove godine dok se Albanija ne izbori s korupcijom u pravosuđu.

Evropska Unija i SAD su nazvali vladu legitimnom, te su pozvali opoziciju da izrazi stav putem lokalnih izbora 30. juna.

Premijer Edi Rama nazvao je opoziciju 'slijepom', te je komentirao da njihov napad nanosi štetu državi, a ne vladi.

U povodu protesta u Albaniji oglasila se i američka ambasada u toj zemlji. 'Navedeni cilj opozicije da ojača demokratiju u Albaniji u suprotnosti je sa nasiljem koje demonstranti trenutno sprovode', navodi se u saopćenju američke ambasade, prenosi agencija Reuters.

#Svijet