Članak

Nigel Farage dobio najviše podrške, torijevci i laburisti u šoku

(Patria) – Podrška za britansku Konzervativnu stranku u anketama sprovedenim pred evropske izbore pala je na 11 posto, što je jedna trećina od rezultata stranke za Brexit Nigela Faraga.

(Patria) – Podrška za britansku Konzervativnu stranku u anketama sprovedenim pred evropske izbore pala je na 11 posto, što je jedna trećina od rezultata stranke za Brexit Nigela Faraga.

Alarmirani promjenom sentimenta, predstavnici torijevaca i laburista pozvali su glasače da ih podrže u evropskim izborima koji će se održati iduće sedmice.

Rezultat podrške za stranku za Brexit Nigela Faraga je veći od rezultata obje najveće stranke zajedno.

Anketa koju je sproveo Opinium za britanski Observer pokazala je da Brexit stranku podržava 34 posto stanovništva, laburiste 21 posto, a konzervativce samo 11 posto što je za ove potonje značajan pad. Nešto više podrške uživaju čak i Liberalne demokrate, 12 posto.

Uspjeh Brexit stranke koja je osnovana tek prošlog mjeseca odražava nezadovoljstvo građana načinom na koji vlada i parlament pokušavaju realizirati rezultat referenduma, što je dovelo Veliku Britaniju u ozbiljnu političku krizu i značajno ugrozilo reputaciju te zemlje u svijetu.

Farage je na nedavnom skupu svojim pristalicama opisao prijedlog za Brexit premijerke May kao 'dokument o predaji nacije poražene u ratu'.

Konzervativci smatraju da neodlučnost Therese May u pogledu Brexita potiče populizam, dok lider laburista u parlamentu, Richard Corbett tvrdi da 'laburisti moraju izaći na izbore kako bi zaustavili ekstremističku krajnju desnicu u namjeri da predstavlja Britaniju'.

Neki od umjerenih članova Konzervativne stranke smatraju da se Faragu ne smije dopustiti slobodno učešće u kampanji jer je njegova politika – 'politika podjele'.

- To je opasan put za bilo koju demokratiju i znamo gdje završava, u duboko iscjepkanoj i oslabljenoj zemlji. Svi mi koji vidimo opasnost moramo se usprotiviti takvoj politici kad god smo u prilici, komentirao je Faragovu politiku bivši sekretar za obrazovanje Nicky Morgan.

#Svijet