Članak

Makedonski historičar za NAP: Pobjeda Pendarovskog može pokrenuti promjene na Balkanu

Pobjeda Steve Pendarovskog na predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji svakako znači zacementiranje pro-NATO i proeuropskog puta ove zemlje

SKOPLJE, (Patria) - Pobjeda Steve Pendarovskog na predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji svakako znači zacementiranje pro-NATO i proeuropskog puta ove zemlje.

Kaže to za agenciju Patrija makedonski historičar i novinar Dejan Azeski.

Kandidatkinja makedonske desnice Gordana Siljanovska-Davkova priznala je pobjedu svog protukandidata, proevropskog političara Steve Pendarovskog na makedonskim predsjedničkim izborima održanim u nedjelju.  

Prema posljednjim preliminarnim rezultatima, nakon što je prebrojano 99,77% glasova, utvrđeno je da je Pendarovski dobio 51,68%, a Siljanovska-Davkova 44,72% glasova birača.

„Sa obzirom da čitav Balkan još uvijek funkcioniše po principu 'povezanih posuda' može se očekivati da ovakav ishod u Makedoniji utječe i na ostale zemlje zapadnog Balkana ili tačnije da znači 'vetar u leđa' za one političke snage koje imaju slične poglede i stavove kao Pendarovski“, kaže Azeski.

Ipak, smatra on, najvažnije od svega je to što Makedonija za predsjednika dobija kadar koji je već radio u dva predsjednička kabineta (kod Trajkovskog i Crvenkovskog) te da bar za sada nema ni jedna mrlja u njegovoj političkoj karijeri.

„Ova pobjeda nije kraj za sve muke premijera Zorana Zaeva i njegov vladajući SDSM. Naša najveća stranka izgubila je u svim velikim gradovima gdje dominira makedonsko stanovništvo. To je jasna poruka da glasači nisu zadovoljni sa mnogim stvarima u Makedoniji – od ekonomske politike do intenziteta rada naše vlade. Zato smatram da Zaev ovu pobjedu Pendarovskog treba da shvati kao drugu šansu i već od danas da počne sa najavljenim kadrovskim promjenama i intenziviranjem ekonomskih aktivnosti. Jer, do izbora u 2020. ima samo godinu i po dana“, kaže Azeski.

Primjećuje da je opozicija u Makedoniji VMRO DPMNE i njihovo mlado rukovodstvo također napravilo odličan rezultat koji je dobra najava za sljedeće parlamentarne izbore. 

„Ali, oni isto kao i Zaev treba da se maksimalno angažuju da nađu albanskog političkog partnera da mogu da formiraju vladu. U protivnom, gledajući njihovu dosadašnju retoriku, oni su na putu da postanu makedonska verzija Srpske radikalne stranke. Dakle, mogu da pobijede na izborima a onda da nemaju ni jednog partnera da formiraju Vladu“, kaže Azeski.

Premijer Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva i njegov vladajući SDSM uspio je nedavno sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom riješiti dugogodišnji spor u vezi imena Makedonije, što je bila glavna kočnica Makedonije na putu za članstvo u Evropsku uniju, dok Makedonija istovremeno očekuje i prijem u NATO. Zbog toga su i pobjedu Pendarovskog na predsjedničkim izborima mnogi evrospki zvaničnici ocijenili kao nastavak saradnje Sjeverne Makedonije i Evropske unije.
 

#Intervju