Članak

Papa u Bugarskoj: Imam Sofije na međureligijskom susretu 'za mir', Pravoslavna crkva odbija dijalog

apa Franjo doputovao je u Bugarsku u službenu posjetu toj zemlji u sklopu trodnevne posjet Balkane u okviru kojeg će posjetiti Bugarsku i Sjevernu Makedoniju.

SOFIJA, (Patria) - Papa Franjo doputovao je u Bugarsku u službenu posjetu toj zemlji u sklopu trodnevne posjet Balkane u okviru kojeg će posjetiti Bugarsku i Sjevernu Makedoniju.

Premijer Bojko Borisov dočekao je Svetog Oca odmah nakon dolaska na aerodom u Sofiji nešto prije 10.00 sati u nedjelju. 

 

Honour to welcome His Holiness Pope Francis in #Bulgaria. His visit is a sign for the peace and fraternity on the #Balkans - for which Bulgaria is advocating actively. I believe our country will leave him a memory of humble and peaceful people#ApostolicJourney pic.twitter.com/MV2HoiqlXY

— Boyko Borissov (@BoykoBorissov) May 5, 2019

 

Nakon protokolarnih susreta s premijerom i s predsjednikom Rumenom Radevom, Papa će svoj prvi govor održati pred političkim i civilnim vlastima. Zatim će se uputiti u sjedište patrijaršije Bugarske pravoslavne crkve. 

U ponedjeljak će se održati međureligijski susret "za mir" na koji neće doći predstavnici Pravoslavne crkve, koja bojkotira povjerenstvo za međureligijski dijalog s Vatikanom, ali će doći imam Sofije, rekao je vatikanski izvor, prenose mediji. 

Bugarska pravoslavna crkva, bliska Moskvi, jedina je u pravoslavnom svijetu koja bojkotira povjerenstvo za međureligijski dijalog s Vatikanom. 

U Bugarskoj je 82,6 posto pravoslavnih vjernika, 12 posto muslimana i 0,6 posto katolika ili 44.000 ljudi od stredam milijuna stanovnika.

"Molim vas da svojim molitvama pratite moje putovanje u Bugarsku i Sjevernu Makedoniju, koju počinjem sutra kao hodočasnik mira i bratstva", napisao je Papa na Twitteru.

#Region