Članak

U Sjevernoj Makedoniji drugi krug predsjedničkih izbora

U Sjevernoj Makedoniji održava se drugi krug predsjedničkih izbora. 

SKOLJE, (Patria) - Politički protivnici, Stevo Pendarovski (56), kandidat SDSM-a na vlasti i Gordana Siljanovska – Davkova (63), kandidatkinja nacionalističke desnice, izjednačeni su nakon prvog kruga održanog prošlog mjeseca.

Neznatna razlika u broju glasova, Pendarovski 42,85 posto i Siljanovska - Davkova 42,24 posto, svjedoči o podjeli Makadonaca na prozapadnjake i nacionaliste.

Predsjednički kandidati su se nedavno sučelili u vezi s odlukom vlasti da zemlja promijeni ime u Sjeverna Makedonija kako bi se završio 25-godišnji sukob s Grčkom zbog imena te bivše jugoslavenske republike.

Premijer Zoran Zaev  vjeruje da će izbori biti uspješni. U protivnom, razmišlja o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora.

Smatra se da bi u drugom krugu mogao bi biti presudan odaziv albanske manjine koja čini 20 do 25 posto od 2,1 miliona stanovnika. Njihov je kandidat Blerim Reka je bio na trećem mjestu u prvom krugu s 11 posto glasova. Premda nije javno podržao nijednog od dvoje kandidata za predsjedničku dužnost, on je ipak pozvao Albance da glasuju za "prozapadnjački program", što se smatra podrškom Pendarovskom i SDSM-u.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane objavio je uoči drugog kruga makedonskih predsjedničkih izbora analizu Na kocki euroatlantska budućnost Sjeverne Makedonije, u kojoj ističu posljedice za makedonsko društvu u slučaju pobjede kandidata nacionalista, prenosi Patria.

#Region