Članak

Dani Općine Stari Grad: Otvorena izložba rukotvorina 'Konya – Laleleri'

Izložba je otvorena do 09. maja.

(Patria) - Povodom obilježavanja Dana Općine Stari Grad u Kuršumli medresi - Hanikah je otvorena tradicionalna izložba rukotvorina K.E.C. „Konya – Laleleri“.

Radi se o izložbi rukotvorina izrađenih u različitim tehnikama veza, slikanja na svili, drvetu, foliji, kaligrafskim radovima, bižuteriji i drugom. Unikatni proizvodi koji su izloženi nastali su u radionicama Kulturno edukativnog centra "Konya Laleleri-Lale Lale Konye" u kojima se polaznice obučavaju različitim umjetničkim tehnikama izrade ukrasnih predmeta i modnih detalja. Današnju izložbu, kao i prethodnih godina posjetio je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić. Kako je kazao uvijek se pozitivno iznenadi unikatnim radovima koji su nastali u edukativnim radionicama Kulturno edukativnog centra "Konya Laleleri-Lale Lale Konye".

„Ovo je već šesta godina kako u sklopu Dana Općine Stari Grad organizujemo ovu izložbu. I kako vidim svake godine sve više i više vrijednih žena je uključeno u edukativne radionice Centra, što me zaista raduje“, riječi su Hadžibajrića.

Nevresa Ahatović, predsjednica Kulturno-edukativnog centra "Konja Laleleri - Tulipani Konje" istakla je da Centar postoji 13. godina i da trenutno ima više od 500 polaznika, a da ih je do sada kroz Centar prošlo više od 3.000. „Već 13. godina organizujemo ovakve izložbe, a već šestu godinu za redom to radimo u sklopu Dana Općine“, pojasnila je Nervesa.

„Većina radova su izabrani jer imamo veliki broj polaznika i nismo mogli izložiti sve što smo htjeli. Mogu reći da sam prezadovoljna profesionalnošću s kojom rade. Većinu radova oni žele da zadrže za sebe, ali ima i onih koje oni žele da prodaju“, pojasnila je Ahatović. 

Sadeta Orman, jedna od edukatorica Centra kaže da se već 11. godina intenzivno bavi ovim poslom. „Imamo dosta kurseva i radionica. Ja radim uslikavanje slike na svili i svilene marame. Sve ovo skupa je jako korisno i ja sam presretna što sam dio ovog divnog kolektiva“, riječi su Sadete. Današnjoj izložbi pored brojnih gostiju prisustvovao je i Sanel Mušović, direktor kampusa Maarif škole.

Za kulturno-zabavni dio programa bili su zaduženi članovi horske sekcije „Ruže“ iz Centra za zdravo starenje općina Stari Grad i Centar.

Izložba je otvorena do 09. maja.

#Lifemagazin