Članak

Objavljena Makronova strategija za zemlje zapadnog Balkana

U strategiji se ističe intenziviranje veza sa regionom.

SARAJEVO, (Patria) - Ured predsjednika Francuske Emanuela Makrona objavio je strategiju koja se odnosi na zemlje zapadnog Balkana, čiji je cilj, kako se navodi, aktivnije učešće Francuske u stabilzaciji šest zemalja regiona koje nisu dio EU, njihovom društveno-ekonomskom razvoju i jačanju vladavine prava. 

U strategiji se ističe intenziviranje veza sa regionom, a potvrda toga je najavljena posjeta Makrona Srbiji u julu, dok će francuski ministar za Evropu i šef diplomatije tokom ove godine posjetiti Albaniju i Kosovo. 

Osim toga, planirane su posjete predstavnika Vlade i parlamenta i ostalim državama regiona. 

Također, u strategiji se navodi da su, i pored značajnog napretka, pred Zapadnim Balkanom brojne reforme, a kao navjeći izazovi pominju se političke razmirice, uz ocjenu da je Prespanski sporazum primjer uspješnog regionalnog dijaloga.

Kao oblasti u kojima treba dodatno raditi istaknute su održiva primjena vladavine prava i sigurnosni izazovi, te vanjski utjecaji koji odvraćaju region sa evropskog puta. 

Među najvažnijim vidovima saradnje naglašeno je učešće Francuske agencije za razvoj (AFD), posebno u oblasti energetske i ekološke tranzicije, kao i u procesu pomirenja, naročito među mladima. 

Kada je riječ o sigurnosnim pitanjima, u strategiji se navodi da će Francuska nastaviti da pruža pomoć u borbi protiv nelegalne trgovine malokalibarskim i lakim oružjem, razmjeni obavještajnih informacija, kao i uspostavljanju platformi za prijavljivanje nezakonitog sadržaja na internetu. 

Zvanični Pariz će, prema ovom dokumentu, nastaviti tehničku saradnju u borbi protiv trgovine narkoticima, oružjem, trgovine ljudima, suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije. 

Iz Makronovog kabineta poručuju da je strategija  u skladu sa aktivnostima EU u podršci i približavanju našeg regiona Evropi. 

#Region