Članak

(Pre)uređenje prostora: Kako izgraditi vlastiti stil

(Patria) - Stilovi dizajna enterijera su izrasli iz arhitektonskih stilova, historijskih događaja i kulturoloških uticaja...

Stilovi dizajna enterijera su izrasli iz arhitektonskih stilova, historijskih događaja i kulturoloških uticaja, zamišljene funkcije i potreba prostora i ljudi koji u njemu žive, tehnoloških postignuća, društvenih trendova, mode, te dostupnosti materijala.

Veliki dio savremenog dizajna enterijera počiva na stilovima iz prošlih vremena što se očituje na motivima, paletama boja, proporcijama namještaja i sl.

Dizajn je proces koji, pored ostalog, zahtijeva planiranje i organizaciju. Često napravimo grešku impulsivno kupujući namještaj i asesoare, posežući za prvim što nam se dopadne, da bi na kraju završili se prezasićenim prostorom čije uređenje nije uzelo u obzir tri vodeća principa uređenja:

- Funkciju prostora

- Stil

- Atmosferu

Funkcija prostora

Da bi uzeli u obzir ključni princip prilikom planiranja uređenja, odgovorite na nekoliko (naoko) jednostavnih pitanja:

- Zašto preuređujem ovaj prostor?

- Koji su to konkretni problemi u postojećem aranžmanu?

- Zašto će se prostorija koristiti? Da li se radi o više funkcija (npr. dnevni boravak – kuhinja; spavaća – radna soba)?

- U kojim aspektima želite unaprijediti/poboljšati prostor?

Nakon što odgovorite na ova pitanja, imaćete jasniju sliku o funkciji i svrsi prostora koju prostorija do tada možda nije u cjelosti ispunjavala.

Stil

Sigurno ste naklonjeni određenom stilu uređenja prostora. Međutim, da li je taj stil usklađen sa zamišljenom funkcijom prostora? Da biste to utvrdili, pokušajte odgovoriti na sljedeća pitanja:

- Gdje biste svrstali postojeći stil i da li odgovara funkciji/svrsi prostora?

- Da li u procesu preuređenja planirate izmjene postojećeg arhitektonskog stila koji se očituje na prozorima, vratima, rubovima?

- Da li će struktura i proporcije prostora odgovarati zamišljenim promjenama?

- Ako se radi o jednoj prostoriji, da li će prostor nakon preuređenja biti vizualno povezan sa ostalim prostorijama (treba postići tok, a ne dozvoliti da prostorija djeluje drugačije, dakle, da 'iskače' iz cjeline)?

- Da li će stil biti opušten (casual) ili elegantan i formalan?

Atmosfera

Ovo je mnogima od nas najvažnija stavka, a razlog ne zahtijeva posebno obrazloženje. Otud izrazi 'kućna atmosfera', 'oaza doma', 'kao kod kuće' i sl. Dakle, pored gornjih principa, trebamo težiti dobroj atmosferi što je, opet, individualna stvar jer je svako od nas drugačije zamišlja i doživljava. I zato – ne dopustite da vam se nameće tuđi izbor jer samo vi znate šta je za vas 'kućna atmosfera'.

Prije nego što započnete preuređenje, pokušajte sa emotivne distance obratiti pažnju na prostor:

- Da li je suviše svijetao ili suviše taman?

- Da li se doima suviše hladan zimi, a topao ljeti (u pogledu atmosfere, ne temperature)?

- Da li će to biti prostor za odmor i opuštanje?

- Koju atmosferu želite u prostoru (opuštajuću, radnu, toplu porodičnu, formalnu i sl.)

- Da li će prostorija odgovarati ukupnom personalitetu kuće/stana?

Vizualizacija

Nakon što se pomučite da odgovorite na sva gornja pitanja, čak i ako ne zapisujete odgovore, vizija novog prostora postaće jasnija.

Obzirom da je dizajn planiranje, a da ovog puta ne želite pogriješiti, stavite vaše ideje na papir i to na, obećavamo, zabavan način.

Napravite popularni 'moodboard' ili u slobodnom prijevodu sa engleskog – inspirativnu ploču  (engl. mood znači raspoloženje, a board je ploča).

Inspirativna ploča je kolaž slika, predmeta ili tekstova složen u kompoziciju kako bi ispričao neku priču ili inspirirao za kreativni rad. Koristi se u svim granama dizajna, ali i u svakodnevnom životu kada želimo staviti ideje na papir ili kreirati vizalnu uspomenu na neki događaj.

Na internetu ćete naći dovoljan broj besplatnih formata i fotografija za vaš digitalni moodboard, ali najefektniju inspirativnu ploču ćete napraviti ručno, bez pomoći kompjutera.

Prvo nabavite ploču - to može biti plutana sa pribadačama, a može biti i veća podloga od malo tvrđeg papira (blok za crtanje A3 na primjer) na koju ćete lijepiti slike i uzorke. Dok listate časopise sigurno ćete naići na fotografije enterijera koje vam posebno privlače pažnju; to mogu biti komadi namještaja, boje, rješenja za zidove, podove, rasvjetna tijela, bilo šta vezano za enterijer. Ako namjeravate presvući sofu u dnevnom boravku da odgovara novom stilu (što je često dobra ideja), tražite uzorke u prodavnici štofova, pa i to prikačite/zalijepite na ploču.

Na koncu će vaša inspirativna ploča prikazati ono što stvarno želite, zamišljate, a najviše od svega će očitovati atmosferu koju želite u prostoru.

Svejedno da li preuređujete sami ili uz pomoć dekoratera, dizajnera ili arhitekte, inspirativna ploča je važan korak ka cilju. Ako radite sa stručnjakom, pokažite mu vaš moodboard bez stida – savremeni stručnjaci ga koriste kao bitan alat komunikacije sa klijentom, a vi ćete biti u stanju prenijeti mu vaše ideje i želje što je bitan korak do cilja – vašeg idealnog prostora.

(living.ba)

#Lifemagazin