Objavljeno u kategoriji Region na 28.04.2019 16:25:00

Osude napada desničara na vlasnika pekare u Beogradu

Foto: Twitter

BEOGRAD, (Patria) - Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, Inicijativa mladih za ljudska prava i nekoliko stranaka su najoštrije osudili jučerašnji skup i ponašanje desničara ispred pekare "Roma" u Borči, čiji je vlasnik albanske nacionalnosti, i zatražili hitnu reakciju nadležnih.

Nekoliko desetina desničara okupilo se usred dana ispred pekare "Roma" u beogradskom naselju Borča, noseći srbijanske zastave i skandirajući parole o Kosovu, a na automobil vlasnika pekare stavili su svinjske glave i po njemu izlijepili plakate. Do toga je došlo zato što je jedan zaposlenik tog objekta objavio na Facebooku fotografiju iz 2017. na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanaca. Vlasnik pekare se, inače, ogradio od objave svog zaposlenog navodeći da se ne bavi politikom.  

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina je osudila "nacionalističko divljanje desničara ispred pekare" i pozvala javnost da aktivno reaguje na ovakve napade kako bi se zaustavila eskalacija sukoba u društvu.

"Nažalost ovo više nije izolovan incident ekstremista u Srbiji, već samo jedan u nizu nacionalističkih napada koji su posljedica dominacije jezika mržnje u našem javnom prostoru, u našim medijima i na našoj političkoj sceni, ali i šutnje institucija", navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina navela je da je "sramotno" i opasno nečinjenje državnih organa, ali i izostanak reakcije građana na ovako "besraman napad na naše sugrađane" kojima niko nije pružio podršku u trenutku kad su se našli na meti ekstremista.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je danas izjavio da je MUP o svemu pravovremeno obavijestio nadležno tužilaštvo, koje im je naložilo da dostave izvještaj.

Građanska Vojvodina je navela i da građani Srbije ne smiju da šute na fašizaciju društva koja definitivno ugrožava slobode i prava svih građana Srbije koji nisu po mjeri onih koji zagovaraju ideologiju krvi i tla, a koji su izgleda u ovoj zemlji i iznad zakona, i baš zato što su oni koji samouvjereno prijete neistomišljenicima i prebrojavaju tuđa krvna zrnca zaštićeni, niko u ovoj zemlji danas više nije bezbjedan.

"Ukoliko se ne izborimo za demokratske institucije, vladavinu prava i slobodne medije, to će značiti da pristajemo na to da našim životima upravljaju oni koji ovo društvo dijele na podobne i izdajnike, oni koji ponižavaju institucije, oni koji ne priznaju podijelu vlasti, oni koji guše slobodne medije i prijete profesionalnim novinarima, oni koji ne prihvataju dugačije mišljenje", zaključeno je u saopštenju te koalicije uz poruku da "u tom društvu neće biti mjesta za građane".

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrijednosti Subotica.

Inicijativa mladih: Među prisutnima Nogo i predstavnici Levijatana

Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije osuđuje nasilje i prijetnje linčovanjem nad zaposlenima i vlasnikom pekare "Roma", koja je, kako su naveli, u subotu bila pod opsadnim stanjem huligana koji su prijetili zatvaranjem pekare uz šovinističke pokliče i pjesme, a kulminacija maltretiranja predstavljale su ostavljene svinjske glave ispred pekare.

Kako se ovakvi napadi ne bi ponovili, zahtijevamo hitnu reakciju tužilaštva protiv huligana koji su jučer pokušali da u potpunosti spriječe rad pekare "Roma" i prijete da će je ponovo okupirati ukoliko krene sa radom, navodi se u saopštenju.

"Politika nekažnjivosti prema nasilnicima koji ometaju slobode i prava građana mogu se zaustaviti pravovremenom reakcijom tužilaštva, policije i sudova. Važno je napomenuti da su osobe koje su bile prisutne predstavnici organizacije Levijatan kao i narodni poslanik Srđan Nogo koji su od ranije poznati po prijetnjama i targetiranju političkih protivnika", navode iz Inicijative mladih.

Iz Inicijative su pozvali sve kojima je stalo do ravnopravnosti u Srbiji da nađu način kako da pomognu da ova pekara ponovo nastavi svoj rad, posebno imajući u vidu da je pekara "Roma" prepoznata u lokalnoj zajednici po dobrotvorstvu i humanitarnom radu prema ugroženim grupama.

Zahtijevamo da se sve političke partije odrede prema nasilju nad pekarom "Roma" bez standardnih relativizacija, a od izvršne vlasti da pokaže da "etničko razgraničenje" u komšiluku, odnosno u Borči, ne predstavlja zvaničnu politku Srbije i da takvo ponašanje neće biti prešućeno niti tolerisano, navodi se u saopštenju Inicijative.

Osude pojedinih stranaka

Ovakvu reakciju desničara osudile su i pojedine stranke jučer i danas, zatraživši da nadležni hitno reaguju.

DS je ocijenila da je to zastrašivanje i ohrabrivanje linča i "odvratno i opasno raspirivanje mržnje". "Šutnja najviših državnih zvaničnika i nadležnih organa ohrabruje nasilnike i mnogo opasnije, šalje nedopustivu poruku da je nacionalna netrpeljivost i mržnja prihvatljiva", navedeno je u saopštenju DS.

Pokret slobodnih građana (PSG) je pozvao nadležne organe da hitno reaguju zbog govora mržnje i ugrožavanja bezbjednosti pripadnika albanske nacionalne manjine. PSG je u saopštenju naveo da je ugrožavanje bezbjednosti nedopustivo u društvu kakvo Srbija treba da postane.

LDP je u svom saopštenju navela da je akcija nepoznate grupe ljudi, tokom koje je širena mržnja prema našim sugrađanima albanske nacionalnosti, predstavlja skandal i ozbiljan poziv nadležnim organima da reaguju. Zabraniti nekome slobodu kretanja, uništavati mu privatnu imovinu i prijetiti mu samo zbog toga što je druge nacionalnosti ne može biti prešućeno, navodi se u saopštenju. Neophodna je identifikacija pojedinaca sa skupa u Borči, zaštita ljudi koji su bili ugroženi i javna podrška premijerke ove zemlje, predsednika i gradonačelnika Beograda, naveli su iz LDP.

Nova stranka najoštrije je osudila "gnusni napad i divljački linč", zahtjevajući hitnu reakciju policije i tužilaštva. "Ono što ekstremisti i fašisti nazivaju 'protestom' i 'patriotizmom' zapravo je potpirivanje nacionalne mržnje i netrpeljivosti i prijetnja linčom koja zahtjeva hitnu osudu kako javnosti, tako, prije svega, i nadležnih organa", navedeno je u saopštenju Nove stranke.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android