Članak

Kompanija Adriatic Metals PLC imenovala Grahama Hilla za operativnog direktora

Hill je iskusan inženjer sa preko 35 godina iskustva u nadgledanju evaluacije projekata i razvoja rudnika u Africi, Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji, saopćeno je iz ove kompanije.

SARAJEVO, (Patria) - Adriatic Metals PLC imenovala je Grahama Hilla za operativnog direktora koji će iz ureda u Sarajevu nadgledati predizvedivost, izvedivost i budući razvoj projekta u Varešu.

Hill je iskusan inženjer sa preko 35 godina iskustva u nadgledanju evaluacije projekata i razvoja rudnika u Africi, Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji, saopćeno je iz ove kompanije.

Bio je izvršni direktor kompanije Silver Bear Resources, gdje je nadgledao izvedivost i razvoj projekta visokokvalitetnog nalazišta srebra u Mangazeji u Rusiji gdje je doveo projekt od istraživanja do komercijalne proizvodnje za manje od četiri godine.

Karijeru je počeo u kompaniji Anglo American Corporation i izabran je u njihov renomirani Program za razvoj menadžmenta, a kasnije je vodio projektiranje i izgradnju tri operacije u Južnoj Africi i Maliju. Između
2002. i 2011. godine Hill je nadgledao razvoj nekoliko rudnika za Oxus Gold plc, a radio je kao operativni direktor u Axminu, gdje je isporučio EIA, razvoj infrastrukture i optimizaciju planova rudnika u projektu Passendro Gold
u Centralnoafričkoj Republici.

Predsjednik Adriatica Peter Bilbe rekao je da projekat u Varešu napreduje i da raste potreba za širenjem i razvojem tima u Bosni i Hercegovini i Velikoj Britaniji.

"Iznimno nam je drago što se neko Grahamovog kalibra i iskustva pridružio našem timu i radujemo se saradnji s njim kako bismo realizirali ovaj uzbudljivi projekt”, poručio je Bibe.

Također, Paul Cronin će preći s funkcije neizvršnog direktora na funkciju izvršnog direktora kako bi vodio Kompaniju i unaprijedio studiju predizvedivosti. Cronin je bio suosnivač Adriatica i od početka je blisko uključen u razvoj i rast Kompanije.

Geraint Harris će napustiti Adriatic Metals nakon odgovarajućeg perioda predaje Grahamu Hillu kako bi se osigurao kontinuitet rada. Otkad je Kompanija započela s radom u oktobru 2017. Geraint je značajno doprinio
njenom uspjehu, uključujući i program istraživanja koji je u toku i uspješno uvrštenje na ASX listu.

Adriatic Metals PLC je istraživač polimetala cinka i kompanija koji je uvrštena na ASX listu putem svog 100% udjela u projektu u Varešu u Bosni i Hercegovini. Projekt obuhvata historijski rudnik s mjestom otkopa cinka/olova/barita i srebra na lokalitetima Veovača i Rupice.

Kratkoročni cilj kompanije Adriatic Metals je proširiti postojeći resurs prema JORC (Australazijski zajednički komitet za rudne rezerve) na Veovači i okončati program bušenja radi proširenja visokokvalitetnog ležišta na Rupicama.

Kompanija Adriatic Metals je okupila tim svjetske klase koji će ubrzati njene istraživačke napore i Kompaniju brzo dovesti u razvojnu fazu, kako bi iskoristila svoju prednost i stratešku imovinu u Bosni i Hercegovini.

#Biznis