Članak

Izbor glavnog tužioca u Sarajevu: Šta o Dalidi Burzić otkriva pismo VSTV-u

Konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo okončan je 30. marta, a za tu poziciju pristiglo je više prijava. 

Piše: Amra Varatanović


Konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo okončan je 30. marta, a za tu poziciju pristiglo je više prijava. 

Nakon izbora Dalide Burzić za sudiju Suda BiH, gdje je dužnost preuzela 1. aprila, za v.d. glavne tužiteljice u Tužilaštvu KS izabrana je Anika Kešelj, koja nakon toga nije aplicirala na konkurs za glavnog tužioca.

Među prijavljenim za glavnog tužioca Tužilaštva KS su tužiteljica Sabina Sarajlija, kao i tužilac Sead Kreštalica. Na konkurs su se prijavili i tužilac Sanin Bogunić, tužilac Safet Hrapo kao i državni tužilac Miroslav Janjić.

Protiv Kreštalice je podnesena krivična prijava Tužilaštvu BiH, zbog propusta u radu na rasvjetljavanju ubistva Dženana Memića. Krivična prijava podnesena je zbog utjecaja na svjedoka vještaka Željka Karana i zloupotrebu položaja. Muriz Memić, otac ubijenog Dženana je u prijavi naveo kako je na ročištu održanom 23. marta 2018. godine, u toku pauze zajedno sa svojom kćerkom Arijanom svjedočio razgovoru vještaka Karana i tužioca Kreštalice.
 
„Zatekli smo tužioca Kreštalicu Seada kako se obraća svjedoku dr. Karanu riječima: 'Šta radiš, što tako svjedočiš', na šta je svjedok vidno uznemiren odgovorio: 'Pa reci mi ti kako ću, kako hoćeš ti', uz to je mahao i mlatarao rukama. U neposrednoj blizini se nalazio i tužilac Mladen Furtula koji je primijetio da mi slušamo razgovor, na šta je dao znak Kreštalici da prestane“, naveo je u prijavi Memić.

To nije spriječilo Burzić da rad Kreštalice ocijeni najboljom ocjenom i time mu poveća šanse prilikom bodovanja na konkursu. Burzić je i tužiteljicu Sarajlija ocijenila peticom, dok je neke druge tužioce, među kojima su i kandidati za glavnog tužioca, ocijenila četvorkom.

Nezadovoljni ocjenama koje će ih spriječiti u daljnjem napredovanju ili eliminirati iz utrke za glavnog tužioca Tužilaštva KS uputili su pismo članovima VSTV-a u kojem su su pobrojana sva (ne)djela Dalide Burzić dok je bila glavna tužiteljica Tužilaštva KS. 

Da se razumijemo, tužioci su i sami učestvovali u tim nedjelima, ali sad pokušavaju ucijeniti VSTV.

Sam izbor Burzić za sudiju Suda BiH izazvao je interes javnosti ali i ogorčenje u pravosudnim krugovima zbog njene kompromitiranosti u slučaju Memić, ali i disciplinskog procesa koji je vođen protiv nje u isto vrijeme kada je birana za sudiju Suda BiH. Njen izbor žustro je branio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija kojem je u interesu da pismo tužilaca ne završi u javnosti.

Zato je napravljen „prećutni dogovor“ sa tužiocima koji su uputili pismo da VSTV prilikom ocjenjivanja kandidata neće uzimati u obzir ocjene njihovog rada koje im je dala Burzić! Izvori agencije Patria navode da to neće biti moguće, a kako je potvrđeno iz VSTV-a u toku je provođenje procedure koja prethodi imenovanju novog glavnog tužioca, pregled prijava, verifikacija, obavještavanje kandidata, obavljanje intervjua...
 

#BiH