Članak

U kojem svojstvu Dodik putuje u Vatikan

Ideja podjele Bosne i Hercegovine po etničkim linijama i pripajanje njenih dijelova Srbiji i Hrvatskoj do sada nije imala podršku Svete Stolice. 

(Patria) - Za sastanak Milorada Dodika sa papom Franjom u Vatikanu lobirao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, uz pomoć apostolskog nuncija u Sarajevu (ambasador Vatikana u BiH) i generalnog sekretarijata u Vatikanu, tvrdi to za novinsku agenciju Patria više odvojenih sagovornika iz Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, dok Crkva nije konsultovana prilikom organizacije te posjete.

Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otputovat će sutra u Vatikan, gdje će razgovarati sa papom Franjom, kako je rekao, o mnogim temama. 

Dodik je ranije izjavio da u Vatikan putuje na poziv pape i tamo će razgovarati u formatu predsjednika država, „budući da Vatikan, kao država, ima određene utjecaje na globalnom nivou.“

Dodikova posjeta Svetoj Stolici izazvala je dosta reakcija u BiH, prije svega zbog činjenice da Dodik podržava ratne zločince iz posljednjeg rata u BiH, među njima i Radovana Karadžića i Ratka Mladića, osuđeni pred Međunarodnim sudom u Hagu zbog progona i ubistava Bošnjaka i Hrvata sa prostora današnje Republike Srpske. 

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u četvrtak je saopćeno da Predsjedništvo BiH nije razmatralo Dodikovu posjetu Vatikanu, niti je zauzimalo bilo kakav stav o tome. 

"Stavovi koje u vezi s time Milorad Dodik iznosi u javnosti nisu stavovi Predsjedništva BiH, te predstavljaju isključivo njegovo lično mišljenje", saopćeno je.

Na pitanje da li HDZ može potvrditi ili demantirati tvrdnje da je u organizaciji Dodikove posjete Vatikanu učestvovao predsjednik HDZ-a Dragan Čović, iz te stranke nisu ni potvrdili ni demantirali.

Uočive Dodikove posjete papi Svetoj Stolici su pisali i iz udruženja prognanih Hrvata banjalučkog kraja „Nazaret“ Zagreb i Udruga „Dom Briševo Dobri Sesvete“, uz podršku i drugih udruženja koja okupljaju prognane katolike. 

"Mi, prognanici, Hrvati i katolici iz Bosne i Hercegovine, okupljeni oko udruga hrvatskih prognanika s područja Banjalučke biskupije, sa zebnjom u srcu primili smo vijest da će naš vrhovni poglavar Katoličke Crkve, Sveti otac papa Franjo, 26. travnja ove godine u Vatikanu primiti predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Milorada Dodika, čovjeka čiji je lik, djelo i politika sinonim za patnje i težak položaj svih prognanih ljudi s prostora, etnički očišćenog manjeg bh. entiteta u kojem Dodik odlučuje o životu svih koji mu se ne pokoravaju i slijepo ga ne slijede“, navodi se, između ostalog, u pismu tih udruženja.

Analitičari ističu da Dodikova posjeta Vatikanu ima dva cilja: razbiti diplomatsku blokadu koju Dodik ima kod zapadnih zemalja, prije svega zbog njegove izrazito radikalne politike, kao i činjenice da se Dodik nalazi na Crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, te pokušaj da Dodik dobije podršku Svete Stolice za konfederaciju Bosne i Hercegovine, koju zagovaraju Dodik i Čović, što bi stvorilo pravne pretpostavke za legalnu podjelu Bosne i Hercegovine, koja nije ostvarena ratom iz devedesetih.

Ideja podjele Bosne i Hercegovine po etničkim linijama i pripajanje njenih dijelova Srbiji i Hrvatskoj do sada nije imala podršku Svete Stolice. 

Papa Franjo je Bosnu i Hercegovinu posjetio 2015. godine. On je tada rekao da Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju poseban značaj za cijeli svijet i da pokazuju da različiti mogu živjeti zajedno u saradnji. 

Vatikan je među prvima priznao nezavisnost Bosne i Hercegovine u aprilu 1992. 

Tokom posljednjih 25 godina Sveta Stolica snažno je uz opstanak jedinstvene i multietnične Bosne i Hercegovine.

#BiH