Objavljeno u kategoriji Specijal na 24.04.2019 15:12:00

Ubistvo Slaviše Krunića: Terorizam po definiciji

Slaviša Krunić Foto Screenshot

Piše: Armin AljovićU napadu koji je u ponedjeljak navečer izvršen u Glamočanima kod Banja Luke ubijen je banjalučki biznismen Slaviša Krunić, njegov pratilac, te jedan od napadača, banjalučki kriminalac Željko Kovačević. Zvanični policijski izvještaji kazuju da motiv napada i ubistva Krunića za sada nije poznat, dok policija privodi više lica koja se mogu dovesti u vezi sa tim ubistvom. 

Premda se u medijima govori o „klasičnoj sačekuši“, u kojoj su ubijeni Krunić i njegov pratilac, prema literaturi ubistvo banjalučkog biznismena ispunjava sve elemente terorističkog djela; način izvršenja ubistva, motiv ubistva (?), odabir mete, poruka koja je poslana drugim građanima...

Krunić je jedan od rijetkih biznismena u Republici Srpskoj koji se godinama opirao režimu Milorada Dodika. Na koncu je završio na način kako niko ne bi volio da skonča život.

Pa da vidimo kako to stručna literatura definiše terorizam i zašto se brutalna likvidacija Krunića ima smatrati terorističkim aktom? 

„Ciljevi terorističkog djelovanja mogu biti različiti, poput imaginarnih i društveno-realnih ciljeva. Imaginarni ciljevi su u smislu ostvarivanja mjesta u raju, oprost grijeha, vječna slava... Društveno-realni ciljevi se odnose na ostvarivanje izvjesnih prepoznatljivih ciljeva i mogu se realno lahko predmetno odrediti.“ 

Nije li Krunić prije ubistva upozoravao da vlast u Republici Srpskoj na njega vrši pritisak? U svojoj depeši Stejt Departmentu, koju je objavio Vikiliks, tadašnji ambasador SAD-a u BiH Čarls Ingliš navodi da je Krunić obavijestio Ambasadu SAD-a o tome kakav je odnos između njega i Dodika. "Čuli smo optužbe da Dodik vrši pritisak na protivnike u privatnom sektoru. Slaviša Krunić, vlasnik uspješne firme Sektor Sekjuriti sa sjedištem u Republici Srpskoj, 16. jula nas je obavijestio da Dodikov tjelohranitelj Miloš Čubrilović i njegov kum Velibor Šotra, vrše pritisak na njega da proda svoju firmu njihovoj firmi za sigurnost Alfa.“ Je li Krunić ubijen zbog opiranja da biznis prepusti ljudima koji su uz vlast i u vlasti?

Šta dalje literatura navodi o elementima terorističkog djelovanja: „Odabir žrtve terorističke mete – žrtve terorizma uvijek imaju simboličku vrijednost.“ U jeku kampanje Milorada Dodika da je Bosna i Hercegovina vještačka tvorevina, a termin Bosanac je izmišljen još od doba Benjamina Kalaja, Slaviša Krunić je isticao da je Bosanac. "Ja sam Srbin, ali i Bosanac. Moj otac je rođen tu, moj djed, a i moje dijete. Ja danas živim u Bosni i Hercegovini i moja cijela familija. Ja ne planiram da idem odavde. Želim imati normalan život u ovoj državi. Kako se zvala Republika u kojoj sam ja rođen? Bosna i Hercegovina. Ja sam rođen u BiH i ja sam Bosanac“, rekao je Krunić za Face TV. Zbog toga, banjalučki kolumnista i pisac Dragan Bursać nakon ubistva Krunića primjećuje: „Biti čovjek u Banja Luci, koji iskreno voli svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu i danas, kao i prije 30 godina smrtna je presuda od uvijek istog, zločinačkog režima.“

Kakvi su još cijevi terorističkog djelovanja: „Izazvati strah i poslati poruku“: Nije li Banja Luka u strahu nakon ubistva čovjeka koji je imao lično osiguranje? Kako mogu skončati tek obični građani koji se sami kreću ulicom ako je ubijen čovjek čija kompanija za osiguravanje lica i objekata zapošljava 300 naoružanih ljudi? Banjalučki novinar i urednik neovisnog portala Buka Aleksandar Trifunović je napisao:„Večeras je ubijen jedan od najčuvanijih i najbogatijih ljudi u Banja Luci, Slaviša Krunić. Ko može da se osjeća sigurno u gradu ako to nije mogao ni vlasnik kompanije koja se bavi zaštitom, u sred svoje firme. Strašno, prestrašno.“ Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je napisao: „Ubistvo sa potpisom vlasti.“ 

„Dakle, ako je terorizam društvena pojava, on se u društvu mora manifestovati kao društveni realitet i kao takav mora biti prepoznatljiv, različit, 'nešto drugo' od svih ostalih društvenih pojava ma koliko mu one bile slične.“ Primjerice, u kontekstu ubistava u BiH iza kojih stoji politika nalogodavci tih terorističkih napada nikada ne budu otkriveni, za razliku od ubistva koja su izazvana nekim drugim motivima ili faktorima. 

Šef kluba poslanika Ujedinjene Srpske i član odbora za sigurnost NSRS Kostadin Vasić najoštrije je osudio, kako je rekao, zloupotrebu ubistava u Laktašima u političke svrhe. “Izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je ubistvo biznismena Slaviše Krunića ubistvo sa potpisom vlasti je sramna. MUP je u roku od 15 časova uhapsio počinioce“, rekao je Vasić. „Jesu otkrili zato što je izvršilac ostao lišen života na licu mjesta. Došli da pokupe samo čahure... Što ne otkriše ubistva Vukelića, Ostojića, Dragičevića, Čubrilovića, Imširevića, Pajića itd. Ćutite bando lopovska“, odgovorio je Mektić.
 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android