Članak

Članovi Vlade FBiH odlučuju o sudbini djece oboljele od dijabetesa 'tip1'

Naučne analize kažu da kontinuirani mjerači poboljšavaju život oboljelih i njihovih porodica

(Patria) - Grupa roditelja djece oboljele od dijabetesa uz podršku 25 Udruženja dijabetičara iz cijele BiH je prije tri mjeseca pokrenulo inicijativu "Za život s manje boli" čiji je cilj da se na teret zdravstvenih zavoda Federacije i Republike Srpske oboljelim od dijabetesa "tip 1" odnosno inzulin ovisnim osiguraju kontinuirani mjerači glukoze. 

Uporedo sa Inicijativom pokrenuta je i peticija koju je potpisalo 12.000 građana. Inicijativa je predana na protokol Parlamenta FBiH, a dostavljena je i svim zastupničkim klubovima u Parlamentu. 
Zahvaljujući zastupnicama Almi Kratini i Faiki Mujanović-Glamočanin inicijativa je brzo ugledala svjetlo dana i u rekordnom roku našla se na dnevnom redu Vlade FBiH. 

Tako će se već sutra članovi Vlade očitovati o toj inicijativi, a ono što je bitno naglasiti, ističu roditelji, da se radi o inicijativi za prostor cijele BiH. To i jeste primarni cilj, napominju roditelji, da sva djeca i oboljeli od dijabetesa tip1 bar po pitanju kontinuiranih mjerača ostvaruju ista prava, a ne da djeca u zavisnosti u kojem kantonu žive ostvaruju prava. Očekuje se da se uskoro o Inicijativi izjasne i u Republici Srpskoj.

"Gotovo sve zemlje u Evropi, a odnedavno i Hrvatska te Crna Gora osigurale su djeci i svim oboljelim od dijabetesa tip1 kontinuirane mjerače glukoze. Vođeni primjerom naših susjednih zemalja nas par roditelja uz veliku podršku Udruženja iz Tuzle "Novi Horizont" i Udruženja iz Mostara "Insula" pokrenuli smo Inicijativu koja je dobila podršku od čak 25 Udruženja iz cijele BiH. I evo za kratko vrijeme zahvaljujući zastupnicama u Parlamentu FBiH Inicijativa se našla pred članovima Vlade Federacije", istakao je za Patriju Adnan Beganović, roditelj djevojčice oboljele od dijabetesa tip 1 koji je uz Jelenu Škrbić-Radić iz Banja Luke inicijator ove akcije.

"Članovi Vlade i stranke iz kojih dolaze zapravo drže sudbinu oboljelih od dijabetesa tip 1, a prije svega djece, u svojim rukama. Mi očekujemo da će sutra podržati Inicijativu. Novca ima, kako su sami u januaru rekli, svi zavodi u BiH su prošlu godinu završili u suficitu. Naučne analize kažu da kontinuirani mjerači poboljšavaju život oboljelih i njihovih porodica i u konačnici znače uštedu za zdravstvene sisteme jer se sprječavaju komplikacije (dijalize, amputacije, sljepoća) koje zapravo i najviše koštaju samo društvo. Dakle, naša očekivanja su velika i naša vodilja je da svi oboljeli, a pogotovo djeca bez obzira iz kojeg dijela BiH dolazili imaju ista prava. Naravno, odustati nećemo. Ukoliko se Inicijativa ne usvoji ići će u Parlament gdje će se o njoj pojedinačno izjašnjavati svi zastupnici", dodao je Beganović.

Potcrtao je da djeca oboljela od dijabetesa tip1 dnevno iz prstića u prosjeku mjere nivo glukoze 10 puta, odnosno 300 puta mjesečno, a 3.600 godišnje.

"Možete li zamisliti kako njihovi prstići izgledaju, a regulacija je mnogo slabija nego sa kontinuiranim mjeračem koji zahtjeva dva uboda mjesečno", dodao je Beganović.
 

#BiH