Članak

HDZ i Čović bez komentara na rezervni sastav policije u RS

Sve političke partije u Federaciji BiH, izuzev HDZ-a, pozvale su vlasti u bh. entitetu Republika Srpska da odustanu od formiranja rezervnog sastava policije

SARAJEVO, (Patria) – Sve političke partije u Federaciji BiH pozvale su vlasti u bh. entitetu Republika Srpska da odustanu od formiranja rezervnog sastava policije, ističući kako političari trebaju raditi na provođenju reformi koje su od suštinske važnosti za bolje uslove života svih građana u BiH, a ne povlačiti poteze koji izazivaju nemir i strah.

Tom apelu iz Federacije se nije pridružio jedino HDZ i Dragan Čović.

I vlast i opozicija u RS podržali su Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o entitetskoj policiji, koje podrazumijevaju uvođenje rezervnog sastava policije u tom dijelu BiH, kao i mogućnost angažiranja policajaca drugih zemalja, uz izdavanje lažnog identiteta i domaćim i stranim policajcima, što je izazvalo oštre rekcije u FBiH.

Iz SDP-a, DF-a, SBB-a, SDA, GS-a kao i Naše stranke pozvali su političke predstavnike iz Republike Srpske da odustanu od formiranja rezervnog sastava i da se okrenu ekonomskim i drugim reformama u zemlju. 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić također je izjavio da ne podržava formiranje rezervnog sastava, podsjećajući da su  ratovi devedesetih krenuli upravo formiranjem sličnih rezervnih policijskih sastava.

Iz DF-a su u utorak navečer pozvali OHR da daju ocjenu, zajedno sa Europskom komisijom, o usklađenosti aktivnosti u RS sa europskom pravnom stečevinom i praksom, te da u tom smislu, kako je navedeno, zaustave formiranje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj.

Političke partije u Federaciji BiH su najavile da ukoliko RS ne odustane od rezervnog sastava policije, i Federaciji će poduzeti iste korake, kako bi se na taj način uspostavio balans i sačuvao mir.

Akademik, reditelj i književnik Gradimir Gojer uputio je otvorenom pismu OHR-u u kojem tu međunarodnu organizaciju zadužen za provedbu mira u BiH podsjeća da je za genocid počinjen u Srebrenici okrivljena i osuđena, pored vojnih formacija i policija Republike Srpske, te da se takvoj, kako je rekao, potencijalnoj vojnoj formaciji ne može omogućava da ima i „pričuvni sastav.“

#BiH