Članak

Osam vrhunskih ljekara i profesora traži hitan sastanak sa rektorom Škrijeljom

Osam vrhunskih ljekara od kojih je šest profesora zatražilo je hitan sastanak sa rektorom Univerziteta u Sarajevu Rifatom Škrijeljom.

Piše: Amra Varatanović

Osam vrhunskih ljekara od kojih je šest profesora zatražilo je hitan sastanak sa rektorom Univerziteta u Sarajevu Rifatom Škrijeljom zbog problema sa ostvarivanjem njihovih prava na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i nezakonitog djelovanja odgovornih lica na tom fakultetu, saznaje agencija Patria.

Sastanak su zatražili prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, prof.dr. Kemal Dizdarević, prof.dr. Zelija Velija-Ašimi, prof.dr. Mirza Bišćević, prof.dr. Mirsad Kacila, prof.dr. Jasmina Alajbegović, doc.dr. Nabil Naser i doc.dr. Sanko Pandur, a prema informacijama koje ima agencija Patria početkom naredne sedmice primit će ih rektor Škrijelj. 

Ovi vrhunski ljekari iz različitih oblasti medicine s rektorom Škrijeljom razgovarat će o nepoštivanju odluka Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu od strane Medicinskog fakulteta. Također, rukovodstvo Medicine spriječava njihov rad u nastavnom procesu i pored sudskih odluka kao što je slučaj sa profesorom Gavrankapetanovićem. Zaustavljeno je i akademsko napredovanje nastavnika koji nisu u radnom odnosu na KCUS-u. Zbog svih ovih problema, osam ljekara traži hitne izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju KS. 

Upozoravaju i da se sa nastavnicima iz KCUS-a zaključuju nezakoniti ugovori, a da prema važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti iz 2010. godine uopće ne postoji KCUS već UKCS koji kao takav nije nastavna baza Univerziteta u Sarajevu već nastavna baza Medicinskog fakulteta. S tim u vezi, generalni direktor KCUS-a ne može biti član Senata UNSA već to može biti samo dekan Medicinskog fakulteta. Inače, nakon što je KCUS dobio mjesto u Senatu UNSA već mjesecima na sjednice Senata ne dolazi direktorica Sebija Izetbegović. 

Iako smo se za više informacija oko sastanka sa ljekarima obratili rektoru Škrijelju, on nije želio razgovarati na ovu temu. 

Kako saznaje agencija Patria, u utorak će biti održana sjednica Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu na kojoj bi trebala biti izabrana Komisija koja će raspisati konkurs za izbor dekana. Sadašnje uže rukovodstvo Medicine i KCUS-a na čelu sa generalnom direktoricom Sebijom Izetbegović želi što prije okončati proceduru izbora novog dekana dok imaju većinu u NNV-a odnosno većinu sa KCUS-a, a prije nego što dođe do izmjena Zakona o visokom obrazovanju. 

Nezvanične su informacije da će se na konkurs prijaviti Semra Čavaljuga koju je suspendovao rektor Škrijelj nakon što je nezakonito postupala i uporno odbijala postupiti po odluci UO u slučaju Gavrankapetanović. Čavaljuga je odbila postupiti i prema sudskoj mjeri pa tako profesor Gavrankapetanović još uvijek nije vraćen u nastavni proces na Medicinskom fakultetu iako mu je formalno uspostavljen radni odnos. 

#BiH