Članak

Kardinal Puljić u sarajevskoj Katedrali: Gradimo kulturu života

Istakao je kako je svjetska politika pretvorena u ravnotežu strasti. 

SARAJEVO, (Patria) - Povodom katoličkog blagdana Uskrsa, u nedjelju je, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu svetu misu predvodio je nadbiskup kardinal Vinko Puljić ističući da se danas slavi Isusova pobjeda nad smrću, zlom, te se vraća nada čovjeku da otkrije smisao života i patnje. Poželio je da kada se kaže ”sretan Uskrs“, to bude oslobađanje od svakog zla, mržnje i svakog korijena kulture smrti.

Kardinal Puljić je kazao da "ne znamo vrednovati život, život koji je dar."

"Niko od nas nije zaslužio ovaj dar imati, Bog nam ga je dao. Koji put ne znamo ni zahvaliti za taj dar života, ali ga ne znamo ni čuvati. Ne samo svoj nego niti tuđi“.

Istakao je kako je svjetska politika pretvorena u ravnotežu strasti. 

“Pogledajte koliko se budžeta odvaja za proizvodnju oružja, a to oružje ubija. Mi smo svjesni što rat donosi. Donosi tolike mrtve, ranjene, uništenih dobara i gradova i tvornica i svega drugoga bogatstva. To je rat, to je proizvodnja čovjekova“, rekao je Puljić dodajući da se razvija kultura smrti. 

”Pa koliko mržnje se samo proizvede kroz te medije, politiku, koliko se mržnje proizvede kroz interese? Nije važno što se uništava priroda, nije važno što se uništavaju Božiji darovi, interes je važan. To je ta kultura smrti koja počinje vladati u javnosti“, kazao je Puljić. 

On je kazao kako treba graditi kulturu života. 

”Zato Uskrsli koji je pobijedio smrt, neka nam vrati tu svijest u dostojanstvo života, počevši od začeća do prirodne smrti”, rekao je Puljić.

Kardinal Puljić je kazao da nema demokratije koja služi čovjeku, već interesu.  

#BiH