Objavljeno u kategoriji Region na 20.04.2019 22:21:00

Protesti građana u Beogradu: 'Oproštajni cirkus Aleksandra Vučića'

Foto Twitter

BEOGRAD, (Patria) - U Beogradu je završen protest "Jedan od pet miliona - Svi kao jedan" sa koga je jedan od lidera Saveza za Srbiju Janko Veselinović najavio da će u slučaju da vlast ne pristane na dijalog sa "pobunjenim narodom" do 4. maja, u glavnom gradu biti formirana "slobodna zona" koju će, kako je rekao, činiti "slobodni narodni parlament sastavljen od slobodnih odbornika iz Srbije", objavila je Beta.

Obraćajući se okupljenim građanima ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici, Veselinović je rekao da će Beograd postati "centar slobodne zone do pobjede" ukoliko vlast ne pristane na dijalog do 4. maja.

On je na kraju današnjeg skupa najavio da će naredne subote, uoči Uskrsa, organizatori protesta sprovesti niz humanitarnih akcija širom Srbije i dodao da će tokom naredne sedmice otići u beogradski kvart Savamala kako bi "pokazali da građani nisu zaboravili fantome".

Vanstranački eksperti za pregovore

Na skupu "Jedan od pet miliona Svi kao jedan" u Beogradu pročitana su imena vanstranačkih eksperata koji bi činili tim za pregovore o "oslobađanju medija" i stvaranju uslova za "fer i poštene izbore".

Obraćajući se okupljenim građanima kod Terazijske česme, glumac Branislav Lečić kazao je da su članovi ekspertskog tima profesori Čedomir Čupić, Dušan Vučićević, Snježana Milivojević, Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović i sociolog Zoran Gavrilović, a da će im pomoć pružiti i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Podsjećajući da je na prošlom opozicionom skupu u Beogradu upućen zahtev za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, Lečić je najavio da će protesti biti nastavljeni "do pobede".

On je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića usporedio sa rumunjskim diktatorom Čaušeskuom, optužujući ga da "želi da podijeli građane, nas protiv nas" i da želi nasilje.

Komentarišući sinoćnji miting u Beogradu na kom je govorio predsjednik Srbije, Lečić je rekao da je to bio "oproštajni cirkus Aleksandra Vučića."

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android