Članak

Ambasador Države Katar priredio večeru za novinare iz BiH

Ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan Al-Khater priredio je u petak u svojoj rezidenciji u Sarajevu večeru za novinare i urednike medija u Bosni i Hercegovini

SARAJEVO, (Patria) - Ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan Al-Khater priredio je u petak u svojoj rezidenciji u Sarajevu večeru za novinare i urednike medija u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Al-Khater, koji je na ambasadorsku poziciju u BiH imenovan prije šest mjeseci rekao je da je želio da novinari iz prve ruke čuju o tome kako Država Katar gleda na Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

Diplomatski odnosi između Države Katar i Bosne i Hercegovine uspostavljeni su 1993. godine, a od 2007. godine u Sarajevu je osnovana i Ambasada Države Katar.

„Politički odnosi između dvije zemlje su na visokom nivou, nema sukoba mišljenja u političkim pozicijama na arapskoj i međunarodnoj sceni, a postoji i razmjena podrške u međunarodnim organizacijama“, rekao je ambasador Al-Khater. Dodao je da, nažalost, ekonomski odnosi između Države Katar i BiH još nisu dostigli nivo političke saradnja, ali da se i to popravlja, zbog čega i on sam često putuje u sve dijele Bosne i Hercegovine.

„Broj katarskih turista u BiH se značajno povećao“, rekao je ambasador Al-Khater, dodajući da je tome uveliko doprinijela direktna zračna linija  Doha – Sarajevo, dok se očekuje i povećan priliv privatnih investicija iz Katara u BiH.

Govoreći o stanju u regionu Zaliva, Ambasador Države Katar je rekao da je ta zemlja nepravedno izložena blokadi od svojih susjeda, ali da se Katar uspio izboriti sa tim problemom, te da je nakon svega ta zemlja sada još jača, sa snažnijim unutrašnjim resursima. 

Prije dvije godine Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat uveli su sankcije za Katar, koje su od mnogih analitičara ocijenjene kao nepravedne i nepotrebne, piše agencija Patria.

Ambasador Al-Khater je ocijenio da ne postoji niti jedan razlog za blokadu Države Katar, osim, kako je istakao, ljubomore koja je bespotrebna. Blokada Katara od strane četiri zemlje rekao je Al-Khater, krenula je nakon "hakerskog prodora u sistem Katarske novinske agencije i objavljivanjem lažne izjave katarskog emira."

„Nakon te blokade, mnoge porodice su ostale odsječene jedni od drugih, jer im nije dozvoljeno da putuju u Katar ili obrnuto. Studenti iz Katara koji su studirali u zemljama koje su uvele sankcije Kataru su istjerani sa njihovih fakulteta, bez da su im dati bilo kakvi dokumenti o njihovim studijima, naši privrednici su dobili zabranu poslovanja u tim zemljama. Katarčani su bili spriječeni obavljati Hadž...“, rekao je ambasador Al-Khater, dodajući da Država Katar nije uzvratila istom mjerom, već je, kako je rekao, svoje granice otvorila za susjede koji Kataru zadaju probleme.

Ambasador Al-Khater je rekao da se Katar, bez obzira na sve izazove, vrlo uspješno priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo koje će u toj zemlji biti održano 2022. godine. 

"Želim da znate da Država Katar vjeruje u slobodu mišljenja. Nema medijskih zatvorenika ili kršenja ljudskih prava. Nema ometanja slobode štampe", rekao je katarski ambasador u BiH Sultan Al-Khater, piše novinska agencija Patria.

Patriju možete pratiti i putem aplikacija za Android

#BiH