Članak

Dragan Đilas osnovao stanku slobode i pravde

Stranka slobode i pravde osnovana je u petak u Beogradu, a za njenog lidera izabran je jedan od osnivača opozicionog Saveza za Srbiju i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

BEOGRAD, (Patria) - Stranka slobode i pravde osnovana je u petak u Beogradu, a za njenog lidera izabran je jedan od osnivača opozicionog Saveza za Srbiju i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Kako je odlučeno na osnivačkoj skupštini, potpredsjednici stranke su samostalna zastupnica Marinika Tepić, Dejan Bulatović i Borko Stefanović koji će biti i zamjenik predsjednika. U predsjedništvu stranke je i predsjednik opštine Stari grad Marko Bastać.

Đilas je novinarima poslije izborne skupštine rekao da će u fokusu stranke biti ekonomski razvoj i obrazovanje, a da će se po pitanju rješenja kosovskog problema zalagati za deklaraciju o pomirenju koju će usvojiti dvije skupštine i za sporazum srpske i kosovske policije o saradnji kako bi se spriječio kriminal na Kosovu.

Đilas je rekao da Srbija i srpski narod treba da budu dio porodice evropskih naroda i da će se njegova stranka truditi da omogući građanima Srbije isti nivo kvaliteta života kao u zemljama EU.

On je rekao da ta stranka "ne bježi od nijednog problema i da Kosovo pripada i srpskom i albanskom narodu i da vlasti u Beogradu i Prištini hrane jedni druge".

"Pomirenje dva naroda je rješenje, a ne teritorijalno razgraničenje", rekao je Đilas i dodao da je potrebno da se omogući sloboda kretanja, ekonomska saradnja, kao i saradnja u zdravstvu, obrazovanju, kulturi, sportu i borbi protiv kriminala.

#Region