Članak

Osoba koja je boravila na sirijskom ratištu deportovana u BiH

Protiv ove osobe je raspisana međunarodna tjeralica po Naredbi Suda BiH

(Patria) - Osoba inicijala I. Ć. (1995), osumnjičen za kaznena djela organiziranje terorističke skupine protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, transportovan je u Bosnu u Hercegovinu i nalazi se u pritvoru, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

"U skladu sa međunarodnim obvezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucije Vijeća sigurnosti UN br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Europe na Konvenciju o prevenciji terorizma, koje se Bosna i Hercegovine obvezala poštivati i provoditi temeljem članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji, Tužilaštva BiH je u suradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i suradnji sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transefrom osobe državljanina BiH sa sirijskog ratišta protiv kojeg Tužilaštvo BiH provodi istragu zbog kaznenih djela Organiziranje terorističke skupine“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Protiv ove osobe je raspisana međunarodna tjeralica po Naredbi Suda BiH i protiv istog je doneseno Rješenje o određivanju pritvora i isti je od strane službenika Sudske policije Suda BiH sproveden u Pritvorsku jedinicu Suda BiH, te će protiv njega biti nastavljen kazneni postupak u skladu sa zakonom.


 

#BiH