Članak

Bregu: Najveći broj napada na žene na internetu dešava se na društvenim mrežama

Uhođenje preko interneta ustaljeni je način nasilnog ponašanja

(Patria) - Evropska komisija je nedavno započela kampanju pod nazivom  #DigitalRespect4Her (Digitalno poštovanje za nju) u svrhu podizanja svijesti o nasilju nad ženama na internetu i promoviranja dobrih praksi u borbi protiv ovog problema.  

„Najveći broj napada na ŽENE na internetu dešava se na društvenim mrežama. 45% stanovnika Jugoistočne Evrope svakodnevno koristi društvene mreže! Vlade moraju ozbiljno razmisliti o pravnim okvirima kojima bi se ZAUSTAVILO virtuelno, odnosno nasilje na internetu, a da se pri tome ne ugrožava sloboda govora,“ rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu. 

Uhođenje preko interneta ustaljeni je način nasilnog ponašanja i Vijeće je spremno pružiti pomoć zajedničkom naporu regiona da se dođe do odgovarajućih zakona i politika koji će se baviti ovim problemom.   

„Želimo da svaka žena ima osjećaj slobode govora na internetu, bez ikakvog straha. Ne možemo sjediti skrštenih ruku i ohrabrivati pojedince koji kukavički napadaju žene i djevojčice na internetu,“ poručila je evropska komesarka za pravdu, potrošačka pitanja i rodnu ravnopravnost Vera Jourova.   

Stvarnost je često drugačija: virtuelno nasilje se širi društvenim mrežama, aplikacijama za dopisivanje, internetskim forumima, internetskim stranicama za dijeljenje video sadržaja ili video igrama. Nasilje na internetu može prouzrokovati psihološke, psihičke, seksualne i ekonomske poteškoće. Može ušutkati žene i smanjiti njihovo prisustvo na internetu.  

#BiH