Članak

Mašić za NAP: Morali smo reagovati, jer izvršna vlast u FBiH spava

Dodao je da se Federacija praktično u protekle četiri godine ovim informacijama nije bavila.

SARAJEVO, (Patria) - Smatrao sam da je moja obaveza kao predsjednika Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH da kroz parlamentarno tijelo nadležno za sigurnost pokrenemo i iniciramo vanrednu sjednicu Komisije, na kojoj ćemo razmotriti koje su to opcije i dalje aktivnosti koje FBiH treba poduzeti u vezi novonastale situacije, s obzirom da do sada nismo vidjeli adekvatnu reakciju ministra Aljoše Čampare i MUP-a FBiH, OHR se pravi kao da se ništa ne dešava, a i državne strukture ne reaguju, rekao je za agencija Patria Damir Mašić, predsjednik Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH, komentarišući Nacrt zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, kojim se predviđa uvođenje rezervnog sastava u tom bh. entitetu.

Mašić je za utorak, 23. aprila sazvao vanrednu sjednicu Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon najave bosanskohercegovačkog entiteta RS da će formirati rezervni sastav policije. Na sjednici Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH trebala bi biti donesena konačna odluka o tome da i entitet FBiH započne proces formiranja rezervnog sastava federalne policije.

"Imamo visokog predstavnika koji spava već nekoliko godina, a ovo što je RS uradila direktno zadire u nadležnosti državnog nivo i derogira Dejtonski mirovni sporazum i sve ono što je s njim uspostavljeno. U Federaciji BiH je situacija još malo kompleksnija jer ministar Aljoša Čampara četiri godine ne dozvoljava da se razmatraju izvještaji o stanju sigurnosti u Federaciji. Bili ste svjedoci na posljednjoj sjednici Parlamenta FBiH, kada je Komisija za sigurnost jednoglasno predložila da se svi izvještaji o stanju sigurnosti u Federaciji od 2015. do ove godine nađu na dnevnom redu, ali ih je ministar Čampara skinuo", rekao je Mašić za Patriju.

Dodao je da se Federacija praktično u protekle četiri godine informacijama sigurnosit nije bavila.

"Ako ništa Komisija Parlamenta može biti inicijator da se neke stvari pokrenu jer očito je da je izvršna vlast u FBiH uspavana. Formiranje rezervnog sastava u Federaciji može biti jedan od odgovorana na formiranje rezervnog sastava u RS", zaključio je Mašić.

Patriju možete pratiti i putem aplikacija za Android

#Intervju