Članak

NiP pozvao na odlučan i jedinstven odgovor zbog rezervnog sastava policije RS-a

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković i rukovodstvo NiP-a pozvali su sve probosanske snage na jedinstven i odlučan odgovor

(Patria) - Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković i rukovodstvo NiP-a pozvali su sve probosanske snage na jedinstven i odlučan odgovor na usvajanje nacrta zakona kojim se omogućava formiranje rezervnog sastava MUP-a RS-a.

„Poučeni historijskim iskustvom i preživljenim genocidom, kao narod i kao institucije moramo jasno i odlučno odgovoriti na zaokruživanje procesa formiranja i naoružavanja većeg broja osoba na području RS-a. Vojne i policijske snage u BiH, njihova brojnost i opremljenost, nisu pitanje koje treba i smije rješavati jedan entitet samostalno. Ukoliko međunarodna zajednica ostane nijema na očito kršenje Dejtonskog sporazuma pozivamo sve probosanske snage na jedinstven i odlučan odgovor“, kaže Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde koji podsjeća da Dejtonski sporazum krši i Srbija enormnim uvećanjem vojnih potencijala. 

Konaković dodaje da se BiH suočava sa prijetnjom izvana, ali i iznutra u smislu onih koji državu uništavaju korupcijom.

„Nikada nećemo prestati da se borimo protiv onih koji bi da korupciju i nepotizam nametnu kao standard, ali nikada, ni u kojem trenutku, nećemo ostaviti na cjedilu probosanske snage koje staju u zaštitu države, njenog suvereniteta i teritorijslanog integriteta“, poručuje Konaković.
 

#BiH