Članak

U subotu velika akcija čišćenja izletišta Barice – Očistimo grad za jedan dan

Akcija počinje u 11,00 sati, a učestvovat će i sarajevski srednjoškolci.

SARAJEVO, (Patria) - Neformalna grupa građana okupljena oko potrebe i ideje da sa svojim porodicama i prijateljima žive u čistom i urednom gradu, a ne u gradu divljih deponija, odlučila je
pokrenuti veliku akciju čišćenja izletišta Barice, u subotu, 20.aprila. Akcija počinje u 11,00 sati, a učestvovat će i sarajevski srednjoškolci.

Ovu akciju podržala je i Općina Stari Grad Sarajevo čiji su predstavnici obišli teren sa članovima ovog udruženja i ostalim učesnicima u projektu, te je definisano koje lokacije će se čistiti. Okupljanje je na Baricama ili ispred Druge gimnazije odakle će za srednjoškolce biti osiguran autobuski prevoz. Učešće u akciji potvrdili su učenici i profesori Druge gimnazije, kao i Gimnazije Obala, ali i veliki broj građana. Općina Stari Grad uputila je poziv građanima, putem mjesnih zajednica, da se odazovu akciji. Kako je u drugoj fazi planirano postavljanje klupa i korpi, općinske službe će na terenu izvršiti pozicioniranje, odrediti lokacije na kojima ih je moguće postaviti.

Neformalna grupa građana koja je pokrenula akciju „Očistimo grad za jedan dan“ prošlog mjeseca je očistila nekoliko lokacija u Sarajevu, a uz podršku srednjoškolaca, kao i KJKP Rad, prikupljeno je i uklonjeno nekoliko tona smeća.

„Nažalost, situacija sa čistoćom grada je i dalje očajna i mi smo odlučili da svoje aktivnosti provodimo i dalje jer nas je kontaktirao veliki broj ljudi i organizacija koje žele podržati ovakve akcije,“ kazali su iz ove grupe.

Važno je naglasiti da je inicijativu građana „Očistimo grad za jedan dan“ podržala i ASA Banka čiji će uposlenici također biti dio akcije, a u okviru podrške će obezbijediti majice, rukavice, kese za smeće i svu potrebnu opremu za čišćenje, te na kraju i osvježenje. ASA banka podržat će i drugu fazu projekta, te finansirati postavljanje kanti za smeće i klupa, kako bi posjetioci mogli potpuno uživati u prirodnom bogatstvu ovog izletišta.

Prikupljeni otpad tokom akcije čišćenja Barica bit će pokupljen u vreće i deponovan uz osnovni putni pravac, odakle će ga ukloniti KJKP “Rad“.

#Lifemagazin