Objavljeno u kategoriji BiH na 18.04.2019 17:39:00

'Za budućnost gasnog sektora treba državni zakon i rješavanje prethodnih pitanja'

Jasmin Salkić Foto Patria

(Patria) - Reforma sektora gasa u Bosni i Hercegovini je godinama u zastoju. Energetska zajednica je nametnula sankcije BiH zbog nedostatka adekvatnog pravnog okvira koji je u skladu sa zahtjevima Ugovora o energetskoj zajednici, čija je potpisnica i BiH. Jasmin Salkić, direktor BH Gasa u razgovoru za novinsku agenciju Patria ističe da BH Gas zastupa tezu da problem gasa u BiH treba promatrati "odozgo", to jeste od državnog zakona. 

„Rješavanjem tog problema i usvajanjem državnog zakona omogućit ćemo budućim trgovcima da što jeftinijim gasom dođu do budućih kupaca. Tada ćemo imati prostora i da širimo gasnu mrežu“, kazao je Salkić.

On otkriva da njegove kolege iz bh. entiteta Republika Srpska drugačije komuniciraju za stolom, a drugačije "kada su kamere upaljene."  

„Interno razumiju gdje je problem, ali čim se kamere upale kažu da je to politika“, izjavio je Salkić.

Direktor BH Gasa pojašnjava zašto i u kojim slučajevima iz RS-a izbjegavaju riječ 'jedinstveno' odnosno zbog čega izbjegavaju podržati državni zakon o gasu.

„Kada pričamo o tehničkim pravilima, svi se držimo entiteta, ali kada treba prodati višak gasa, onda se tada koristi riječ jedinstveno tržište. To je kontradiktorno jedno drugome. Dakle, sve vrijeme se traži prostor za zaradu, a kada treba graditi jedinstvenu gasnu mrežu na nivou BiH, onda je to problem da koristimo riječ 'jedinstveno'. To je problem koji mi pokušavamo riješiti. Pokušavamo objasniti da BH Gas nije protiv da i Gas Res sutra ako treba prodaje gas u Federaciji, ako bude jeftiniji. Ali, moramo to uvesti u zakonske norme. Sve to sadržava Treći energetski paket“, kaže Salkić.

Smatra da bi definisanje roka do kojeg se mora usvojiti zakon o gasu na nivou Bosne i Hercegovine možda bio od pomoći.

„Nemojte zaboraviti da sve zemlje u regiji imaju jednu kompaniju koja se bavi transportom gasa, a da je trgovina druga priča. Gasovode visokog pritiska, transportnu mrežu treba da vodi i upravlja sistemom jedna kompanija. Kako će se ona zvati i ko će biti vlasnik je pitanje o kojem se treba dogovoriti. Inače, država mora nadzirati takvu firmu. I u Mađarskoj je tako i u svim zemljama regiona je tako. Na taj način se štiti trgovac, da bi zadnji konzument imao što manju cijenu“, pojašnjava Salkić.

Da bismo govorili o budućnosti gasnog sektora u BiH Salkić napominje da je neophodno riješiti prethodna pitanja kao što je npr. ratni dug BiH prema Rusiji.

„RS ne želi plaćati taj dug, a podaci kažu da je 48 posto gasa potrošila RS. To se mora riješiti“, dodao je Salkić. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android