Članak

Besana noć u Tripoliju: 180 mrtvih i 800 povrijeđenih

(Patria) – Blizu 180 osoba je izgubilo život, a više od 800 je ranjeno u napadu generala Khalife Haftara na Tripoli, prenose agencije.

(Patria) – Blizu 180 osoba je izgubilo život, a više od 800 je ranjeno u napadu generala Khalife Haftara na Tripoli, prenose agencije.

Libijska vlada je osudila napad nazvavši ga 'barbarskim' i 'nehumanim' i upozorila da će dokaze proslijediti Međunarodnom krivičnom sudu.

Haftar, koji drži kontrolu nad istočnim dijelom zemlje, započeo je prodor prema glavnom gradu prije dvije sedmice s namjerom da ga zauzme.

Tripoli kontrolira vlada koja je prepoznata od strane UN-a i zapadnih zemalja.

Iza građana Tripolija je besana noć koju su obilježili neprekidni neselektivni raketni napadi i zvuci ekplozije.

Libijski premijer Fayez al-Sarraj posjetio je neke od pogođenih lokacija i proglasio tri dana žalosti. Izjavio je da će dokazi o brutalnim napadima na civilne mete biti proslijeđeni Međunarodnom krivičnom sudu, piše britanski list Guardian.  

Vlada je najavila protunapade na Haftarovu LNA (Libijska Nacionalna Armija) u njihovom sjedištu u istočnom dijelu zemlje, kako bi povratila kontrolu nad Benghazijem.

Haftarova LNA negirala je odgovornost za napade, ali demonstracije u Tripoliju jasno pokazuju da se Haftar smatra krivcem.

Ukoliko ne uspije zaštititi civile od Haftarovih projektila, vlada bi mogla izgubiti podršku u glavnom gradu, piše Guardian.

Vlada je apelirala na svjetske lidere da izvrše pritisak na Haftara kako bi zaustavio napade, ali zasada nije bilo efekta.

Glavni medijator u pregovorima o prekidu vatre, Italija, je zabrinuta da bi nastavak građanskog rata mogao rezultirati novim talasima izbjeglica i migranata koji bi tražili spas u Evropi.

#Svijet